• Rania Zaytoun, Lamis Solyman, Mia Gröndahl och Neta Norrmo.
  • Flickmartyerna är målad av Mira Shihadeh i Kairo.
  • Mona-Lisa Brigaden finns i Kairos fattigaste förort Stable Antar.
Fria Tidningen

”Viktigt att låta bilden ha sin kraft”

I en månad följde filmaren och kulturjournalisten Neta Norrmo projektet Women on Walls i Egypten. Dokumentären utsågs i december till den första vinnaren av Anna-priset och har i dag, fredag, Europa-premiär på Göteborgs filmfestival.

Projektet Women on Walls startades i Egypten av den svenska fotografen Mia Gröndahl och egyptiska Angie Balata, för att med graffitins hjälp synliggöra, diskutera och stärka kvinnor i det offentliga rummet. Mia Gröndahl, som Neta Norrmo har känt i många år, ringde och bad henne komma ner. Det var bara någon månad innan projektet startade i april 2013, men Norrmo tog sin kamera och åkte.

– Jag ville sätta fokus på innehållet i bilderna, att man får titta på bilderna och att de får innehålla den mångtydighet som är konstens styrka. För mig var det viktigt att låta bilden ha sin kraft. Och så ville jag att konstnärerna skulle få prata.

Fyra teman valdes ut som så väl bilder som intervjuer kretsar kring: konstnärsrollen, brutaliteten, motståndet och nya eller andra bilder. Neta Norrmo beskriver filmen som ett annorlunda sätt att visa graffiti på, med specialskriven musik som är långt ifrån hip hop och rock. Konstnären Sarah Schmidt har klippt filmen.

– Hon har varit en väldigt betydelsefull konstnärlig rådgivare och har pushat mig att lämna det journalistiska.

Anna-priset tilldelades Norrmo i december för att med rörliga bilder ha gestaltat FN:s kvinnokonvention på ett konstnärligt sätt. Hon berättar att det kändes fint att få bekräftelse och känna sig sedd, men är trots det nervös inför Europa-premiären. Världspremiär hade filmen dock på en street art festival i Amman i Jordanien.

– Det var ett 50-tal personer i salongen och jag tror att vi pratade i en och en halv timme efteråt om jämställdhet och strukturer i samhället. Det finns en sådan lust att utbyta tankar. Sedan fick jag höra av någon annan där att andra konstnärer, unga kvinnor, hade blivit väldigt berörda av filmen och känt att det de gör betyder något och det betyder oerhört mycket för mig.

Samtalet är en viktig del i projektet och att visa upp andra bilder än de, enligt Norrmo, ofta snedvridna som möter oss i nyhetsflödet från Egypten. Hon berättar om en öppenhet att våga prata om svåra saker, kvinnlig omskärelse är bara ett exempel, och menar att det finns mycket att lära.

– Vi måste komma undan att vi hela tiden drar upp skiljelinjer mellan olika kulturer, när det finns så mycket som förenar oss.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu