• Ett par tusen personer protesterade mot Svenskarnas parti genom att skramla med nycklar, bua och ropa slagord.
Fria Tidningen

Tusentals demonstrerar mot nazister

Nazistiska Svenskarnas partis valturné pågår för fullt – och det gör även motståndet. Hittills har 8 000 personer anmält sig till protesten i Stockholm på lördag.

– Antirasismen är den nya folkrörelsen, vi vill att det ska bli en stor och bred samling där alla går hen ur huse och sluter upp mot det fruktansvärda att nazister fått tillstånd att marschera på Stockholms gator, säger Johanna, som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen för att slippa hot från nazister.

Johanna är en av de aktiva i nätverket Linje 17 mot rasism som är initiativtagare till protesten som går under parollen ”Kämpa Stockholm”, en protest mot Svenskarnas partis valturnéfinal som hålls på Gustav Adolfs torg i Stockholm på lördag klockan 14.

I en kommentar inför torgmötet skriver SvP-partiledaren Stefan Jacobsson:

”Vi kräver ett stopp av invandringen, avveckling av mångkulturen och omedelbar utvisning av kriminella invandrare.”

Enligt Expo har Jacobsson bland annat försvarat den amerikanska terrorgruppen The Order, vars medlemmar under 1980-talet mördade judar och politiska motståndare. På flera av de 21 orter som partiet planerat att besöka under valturnén bubblar motståndet. I Malmö var det i den gångna helgen över 1 500 personer som försökte blockera SvP:s torgmöte. Men till följd av kraftigt våld från polisens sida skadades fem antirasister allvarligt och fördes till sjukhus. Den sjukvårdsgrupp som deltog under arrangemanget rapporterar ett systematiskt användande av våld mot demonstranters huvuden med allvarliga skador som följd.

I dag, onsdag, väntas också Svenskarnas parti återvända till Jönköping, där de den 1 maj mötte stora protester. Den här gången planeras inga ringande kyrkklockor, men däremot agerar Svenska kyrkan i dag genom att hålla en andakt samtidigt som nazisternas torgmöte.

– Vi vill markera mot Svenskarnas parti att vi inte tror på deras modell, säger Richard Thörn, präst i Kristine kyrka, till Jnytt.

I den offentliga debatten är ett återkommande tema om protester mot rasism hotar yttrande- och demonstrationsfriheten.

– Men människor som bor i ett samhälle har rätt att uttrycka avsky och motstånd mot det som hotar oss och vår demokrati, säger Johanna från Linje 17 mot rasism. Om inte rättsväsendet och riksdagen skyddar oss från nazismen får vi göra det själva.

Till protesten i Stockholm har hittills 8 000 personer anmält på Facebook att de ska komma. Men Johanna önskar att det blir minst 15 000 som dyker upp.

– Det ligger många företag i området där Svenskarnas parti kommer att gå, jag hoppas de också tar ställning på lördag, säger Johanna.

Fakta: 

SvP:s valturné

Svenskarnas partis valturné pågår just nu. Sista orterna är:

  • 27 augusti: Jönköping, Värnamo, Växjö
  • 28 augusti: Karlskrona, Kalmar, Oskarshamn
  • 29 augusti: Falun, Gävle
  • 30 augusti: Stockholm
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Viktigt att protestera mot Svenskarnas parti”

Antirasism

Det vi kan lära från 20- och 30-talen är att det krävs både samhälleliga förändringar och fysiska protester för att hejda nazismen, berättar Håkan Blomqvist, docent i historia.

Fria Tidningen

Därför ses motdemonstranter som extremister

Antirasism

Trots att högerextremismen har sin grund i en antidemokratisk våldsideologi framställs ofta de som protesterar mot nazistiska Svenskarnas parti som ett lika stort hot.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu