Jönköping står upp för sitt hus | Fria Tidningen
  • Mani Caspian är en flitig besökare i Kulturhuset sedan 1989 och tidigare styrelseledamot i föreningen.
  • Serietecknaren Annika Giannini med dottern Ofelia vid ritbordet.
  • Framtiden är ännu oviss för Kulturhuset.
Fria Tidningen

Jönköping står upp för sitt hus

11 januari skulle kommunen ha tagit över driften av Kulturhuset i Jönköping, men så blev det inte. Istället är verksamheten mer vital än någonsin. Fria har besökt den bubblande kulturkitteln.

På fredagkvällen den 10 januari var det premiär för Poesikvällen inför fullsatt publik och med poeten Bob Hansson på besök. På lördagen var det öppet hus med visning av alla föreningar och aktiviteter, däribland den nyöppnade serietecknarverkstaden.

Ett demonstrationståg vandrade till Rådhuset och senare på natten genomfördes en tillfällig, stillsam "ockupation", som påminnelse om den för 30 år sedan av Brandstationen i kampen för ett fritt kulturhus. Den här gången ockuperades Rosenlunds herrgård, som också varit aktuell i diskussioner om kulturverksamhet av något slag.

Den varma stämningen på Kulturhusets dag lockade en strid ström människor där småbarn och ungdomar trängdes med äldre. Det är uppenbart att Kulturhusföreningen lyckats uppnå den mix och välkomnande känsla som också torde vara kommunens avsikt.

Men beslutet står fast att Kulturhusföreningen inte längre ska stå för driften, och kommunen har lämnat in en stämningsansökan. Eftersom hyresavtalet är otydligt formulerat har ärendet nu bollats till tingsrätten och det är ovisst hur lång tid det tar att få besked där.

Men Socialdemokraterna och Centerpartiet röstade mot kommunens beslut, och beroende på valutgången i höst kan det rentav bli så att beslutet hävs, har Socialdemokraterna deklarerat.

Oron bland föreningarna – däribland Folkets bio, som fått kämpa hårt för att få medel för sin fortsatta existens i Jönköping – är att hyresavgifterna kan komma att marknadsanpassas och höjas avsevärt.

På övervåningen har den nyöppnade serietecknarverkstaden öppnat. Många nyfikna har sökt sig hit, både barn och äldre.

– Tanken är att det kan vara en alternativ mötesplats för kulturintresserade på lördagarna, där man kan träffas och bolla idéer, säger serietecknaren Annika Giannini. Det saknar jag i Jönköping.

Här huserar även spelföreningen, snickeriet och keramikverkstaden. Det största rummet inhyser spelföreningen som också är den äldsta i huset. I dag har den nära 150 medlemmar och många nyinflyttade studenter söker sig hit.

Peter Alsén turnerar flitigt runt om i landet på olika figurspelturneringar.

– Jag kom hit för ett år sen, och trivs jättebra här. Det är en fantastisk lokal, och ett hus vi får använda. Kontakten med Kulturhusföreningen som arrangerar allt fungerar mycket bra.

Gabriel Garancz som spelar klassiskt brädspel håller med. Båda har svårt att förstå kommunens agerande och orsaker bakom beslutet.

– Jag vet inte om det finns annat som ligger bakom, men de är inte öppna i sina motiveringar, tycker Gabriel.

Jan Igefjord, numera pensionär, tidigare anställd i kommunen med ansvar för integrations- och mångfaldsfrågor, tar klart ställning för Kulturhusföreningen.

– Det har blivit prestige i frågan – och att man vill bli av med Bokcaféet, vilket jag tycker är fel. De fyller ett tomrum, har mycket bra böcker och det är bättre att de är här än att man kastar ut dem. Naturligtvis får det inte vara någon olaglig verksamhet, men det har ju inte kunnat påvisas.

– Man behöver inte gilla allt, men det måste finnas plats för olika åsiktsyttringar. Man får inte heller glömma att det är ett generationsskifte nu.

Sebastian Dahlander från föreningens styrelse menar att Kulturhusets driftsbidrag på 160 000 kronor är lägre än vad motsvarande föreningar i landet får.

– Kommunen säger att vi kostar dem totalt tre miljoner i utebliven hyra – men vad är det om man jämför med andra kostnader? Bara skylten för kulturhuset Spira kostade 3,2 miljoner, säger Sebastian Dahlander.

Mani Caspian är aktiv i verksamheten sedan 1989, då han kom till Sverige från Iran.

– Huset betyder oerhört mycket för mig fortfarande.

Efter en nedgång i aktiviterna gick han ur styrelsen. Nu har man åter hittat tillbaka till kärnverksamheten, säger han.

– Det känns jättebra nu med alla unga som engagerar sig. Här finns också många med psykiska problem som får stor hjälp. Landstinget borde kunna bidra och se till hur mycket Kulturhuset gör för att avlasta dem.

Fotnot: Kulturhuset Spira invigdes hösten 2011 och är en stor teater,- musik- och dansscen för Jönköpings län.

Fakta: 

Kulturhuset i Jönköping

• I maj förra året firade Kulturhuset i Jönköping 30 år. Huset tillkom efter en ockupation av en gammal brandstation 1982 med kravet på ett självstyrt allaktivitetshus.

• Kulturhusets dag firades den 11 januari. Enligt föreningen besöktes huset då av över 1 000 personer.

• Samma dag skulle kommunen ha tagit över driften. Kommunalrådet Mats Green vill bland annat få bort det socialistiska bokkaféet.

• Läs våra tidigare artiklar om Kulturhuset i Jönköping på www.fria.nu/artikel/97706 och www.fria.nu/artikel/96430.

Rekommenderade artiklar

Nytt ljus på Ellen Key

Intresset för Ellen Key är större än på mycket länge. I veckan öppnade hennes hem för guidade visningar.

Kampen för ett fritt hus fortsätter

Beslutet att kommunen tar över Kulturhuset i Jönköping var en besvikelse för föreningen som driver huset. Men än är inte hoppet över. Föreningen har fått stort stöd och ska överklaga beslutet.

Läsa och berätta – ett sätt att träna minnet

På biblioteket i Bankeryd i Jönköpings kommun är det sagocafé och några kvinnor har samlats med sina små barn. Bibliotekarien Eva Töllner ger prov på sin berättarkonst. Med behaglig röst fångar hon såväl de yngsta som deras mammor och mig med sina boktips. Barnen får bland annat höra Lennart Hellsings kvällsvers och de vuxna får tips på böcker som filmatiserats.

© 2021 Fria Tidningen