Jaldung har lärt sig | Fria Tidningen

Inledare


László Gönczi
Fria.Nu

Jaldung har lärt sig

Jag hade en gång en vän, låt oss kalla honom för Janne. Även kallad Kåkjanne med ett lätt kärleksfullt uttal. Jannes liv var rätt förstört. Han gjorde sina vändor på kåken, inte just regelbundet, men nära på. Däremellan kunde han få övervakning eller behandling. Behandlingarna tog inte på honom. Än mindre övervakningen.

Han missbrukade det mesta som gick att få tag på, stal för att få råd. Sålde inte mycket, om något. Han var en fin människa. Han stal aldrig från de mindre bemedlade. Hade en riktig tjuvheder. Var snäll mot mina barn och allmänt trevlig, faktiskt engagerad och djup. Annars levde han oftast i rus. Han var en balanskonstnär. Lagom mycket av både uppåt och nedåt skulle det vara. Men trots allt gick det snett bra många gånger. Hans liv blev inte långt.

Janne ljög. Det var liksom självklart. Inte i onödan, men han ansåg det väldigt ofta mödan värt. Dels gällde det att förneka. Förneka mängder, sorter och sitt eget illavarslande tillstånd. Och sedan, när det kom till det rättsliga, gällde det att förneka allt. Det var en livsstil. Det handlade också om att hålla sig utanför. Det var inte alltid bra att hålla sig utanför. Hade man inga stålar, mådde allmänt pyton och ingenstans att ta vägen kunde en vända över vintern passa utmärkt. Då kunde sanningen komma väl till pass. Han var en balanskonstnär.

Hittad full bakom ratten, utan körkort i en stulen bil? 'Det var inte jag som körde!' Stulna prylar i en bag, från närmaste OK? Någon hade råkat fått syn på honom. 'Nej de här prylarna har jag fått av en polare, en kusin, ja, från min övervakare...' 'De här har jag inte med att göra, de bara låg här, det är inte ens min bag.' Han kunde tala sanning också, som sagt, vid nödfall, bagen var nämligen stulen.

'Ungdomarna på Schillerska gymnasiet var inte frihetsberövade!' 'De var inte instängda, i lagens mening!'

Håkan, han måste ha träffat på Janne! Det är säkert så. Janne har varit på många orter. Det finns många kåkar, polisstationer och behandlingshem i landet. Håkan har lärt sig av Janne, eller hans polare.

'De var inte inspärrade! Och det var inte jag som gav ordern!' 'De var inte inspärrade och desutom var det inte jag som gav ordern om inspärrning.'

Suck, tänk att Janne så ofta inte blev trodd! Tingsrätterna trodde honom inte! Konstigt, tingsrätten i Göteborg tror på Jaldung och hans advokat. Så märkvärdigt olika ödets lotter kan falla.

Säkerligen kan några protestera, Janne var ju, trots allt, en missbrukare, en narkoman och tjuv. Ingen har väl beskyllt Håkan för det. Nej, men människors förhållande till makt är av samma slag som deras förhållande till berusningsmedel. Människor vid makten tappar omdömet och blir alltmer beroende av sitt maktande. Jag är rädd att varken AM, eller AP, finns i AA- (Anonyma Alkoholister) -rörelsen. Anonyma Maktmänniskor eller Anonyma Polismästare. Rekommenderas en genomgång av rörelsens tolv steg för personlig utveckling.

ANNONS
ANNONS

© 2022 Fria Tidningen