Miljöpartiet anmäler regeringen

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Miljöpartiet anmäler regeringen för polisens handlande mot papperslösa i Sverige. "Polisen ska inte kunna använda svepskäl som biljettkontroller för att identifiera människor", säger Maria Ferm (MP).

Inrikes
Papperslösa

I fredags lämnade Maria Ferm, (MP) in en anmälan mot regeringen till EU-kommissionen. Den rör tillvägagångsättet som den svenska polisen använder sig av för att hitta och utvisa papperslösa ur landet.

– Det är en uppmaning till EU-kommissionen att granska polisens handlande. Deras sätt går emot lagen, i Sverige finns inget tvång att identifiera sig, säger Maria Ferm.

Hon menar att regeringen, som är ytterst ansvarig för polisens agerande, inskränker den fria rörligheten och att problemet inte endast förekommer i Sverige. Därför hoppas hon att EU-kommissionen nu tar upp och prövar ärendet.

– Det här är något som sker både i Sverige och i andra länder i Europa, säger hon.

Anmälan innehåller olika exempel på poliser och vittnen som berättar om hur dessa kontroller gått till. Där finns också underlag som visar att handlandet strider mot den fria rörligheten och är diskriminerande.

– Det är ju att särskilja människor genom sitt utseende, säger hon.

Dessa typer av anmälningar brukar dock sällan ge något resultat, men Maria Ferm kommer fortsätta att jobba för att få till en förändring.

– Jag vill ändra lagstiftningen i Sverige. Polisen ska inte kunna använda svepskäl som biljettkontroller för att identifiera människor, säger hon.

Förra fredagen uttalade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) kritik mot polisens agerande. Det blev mycket uppmärksammat och Maria Ferm tycker det är bra att han tydligt tar avstånd från detta. Hon hoppas att Folkpartiet håller kvar sin ståndpunkt och fortsätter att driva frågan.

– Jag vill se handling och hoppas att det är mer än bara ord.

Fakta: 

<h2>Läs också: <a href="http://www.fria.nu/artikel/96629">Polisen [1] kritiserar tunnelbanekontroller</a></h2>

Fria Tidningen