Så (o)jämställt är OS

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Sedan 1991 måste alla nya sporter i OS ha deltagande kvinnor. Men det betyder inte att äldre sportgrenar behöver det. Därför släpar många idrotter efter i jämställdhetsarbetet. Värst är boxningen och brottningen.

Sport

Sommar-OS i London är ett av världens största idrottsevenemang med närmare 10 500 deltagare. Med hjälp av Internationella olympiska kommitténs (IOK) kvalifikationsdokument har Fria Tidningen räknat ut hur många kvinnor och män som förväntas delta i tävlingarna. Det visar sig att i tolv av 29 sporter är männen fler än kvinnorna. Det är också vanligt i just de sporterna att männen tävlar i fler grenar eller viktklasser. I hela OS utgör kvinnorna 45 procent av deltagarna.

Den sport som visar sämst siffror är boxningen, som i sommarens tävlingar för första gången tillåter kvinnorna att tävla. Bara 36 av 286 deltagare är kvinnor som dessutom bara tävlar i tre viktklasser medan männen tävlar i tio. Något som Svenska Boxningsförbundet tycker är märkligt.

– Man kan ju tycka att när de bestämde att damboxningen skulle få vara med i OS att man hade kunnat gett damboxningen fler platser, säger Erik Bedler, sportchef på Svenska Boxningsförbundet och tidigare förbundskapten för damlaget.

– Man tog bort en viktklass för herrarna som blev damernas tre viktklasser. Jag tycker damerna åtminstone skulle ha fått en till viktklass.

Han menar att så få viktklasser gör att vissa boxare hamnar i kläm. Ett exempel är Klara Svensson som tagit silver både i VM och i EM och vars viktklass saknas i OS. Hon har därför valt att stå över tävlingarna i London och satsar istället på att bli proffs.

Men Erik Bedler tror också att det kommer att förändras.

– Jag tror inte damerna och herrarna kommer ha lika många platser 2016 men jag kan se inom en överskådlig framtid att det kommer bli betydligt mer jämställt.

Brottningen är den sport som efter boxningen har minst andel kvinnor som tävlar. Det är tredje gången som dambrottningen är med i OS-programmet. Men också där är man optimistisk inför framtiden.

– Jag tror dambrottningen verkligen har kommit för att stanna. Inför OS 2016 tror jag det är lika fördelat, säger Mats Vennberg från Svenska Brottningsförbundets elitkommitté.

Men fler kvinnor i OS betyder ofta att männen måste skära ner på sina program vilket skulle kunna vara en av anledningarna till att det ser ut som det gör. Men varken Mats Vennberg eller Erik Bedler har märkt av det inom sina förbund.

– Jag har inte hört några indikationer eller märkt av något motstånd från herrsidan kring det, säger Mats Vennberg.

– Givetvis är det så att när damerna kom in i OS så finns det vissa delar av herrsidan som visar motstånd. Men i Sverige har det varit mycket positiva reaktioner. Vi har länge krigat för det här så det var en liten seger när damerna fick plats, säger Erik Bedler.

Båda är också övertygade om att OS är oerhört viktigt för att lyfta damsporterna.

– OS skapar en oerhörd status. Man kan se att flera stora länder som Japan, Kina och USA satsar, säger Mats Vennberg på Svenska Brottningsförbundet.

Fakta: 

<h2><a href="http://www.fria.nu/artikel/93393" [1] target="_blank">Läs även: Män dominerar även i OS-toppen</a></h2>

Fria Tidningen