Tester på möss ersätts med ny metod

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Efter påstötningar från djurrättsrörelsen har EU:s medlemsländer röstat igenom ett förslag om att ersätta en metod där möss används för att testa gifter i musslor. Djurens rätt välkomnar beskedet som enligt dem kommer att rädda cirka 300 000 möss om året.

Inrikes

Djurförsöksmetoden, kallad Mouse bioassay, används för att testa om skaldjur innehåller biotoxiner. Skaldjur som innehåller giftet får inte säljas som livsmedel, enligt EU:s lagstiftning. Tre möss injiceras med skaldjursextrakt och om två av de tre mössen dör anses inte skaldjuren säkra för människor.

Metoden har fått kritik från EFSA, European Food Safety Agency, för att inte vara tillförlitlig och djurrättsrörelsen i Sverige har ända sedan 80-talet arbetat för att den plågsamma metoden ska ersättas av kemiska tester.

Och nu har deras protester alltså fått genomslag. Under ett möte nyligen med kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa stödde medlemsländerna EU-kommissionens förslag från förra året om att metoden ska ersättas med kemiska metoder.

– Det här är jättepositivt och ett framsteg för oss och djurrättsorganisationer i hela EU som har jobbat med den här frågan i många år. Det har varit en väldigt trög process men det är skönt att vi nu når en seger, säger Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens rätt.

Men enligt förslaget har medlemsländerna upp till tre år på sig att implementera de nya reglerna i den nationella lagstiftningen, vilket innebär att det kan dröja innan djurtesterna försvinner.

– Det är tråkigt att det är en så lång övergångstid. Den kemiska metoden som ska ersätta djurförsöken är ingen stor grej och går snabbt att införa. Vi har arbetat med den här frågan sedan 80-talet och redan då fanns den kemiska metoden som alternativ som vi ställde krav på att man skulle införa, säger Cecilia Mille.

I somras skickade Djurens rätt, tillsammans med andra djurrättsorganisationer, ett brev till jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) där de krävde att Sverige skulle ta ställning i frågan om metoden och agera för ett förbud inom EU.

”Sverige är i likhet med många andra länder i EU mycket angeläget om att den försöksdjursmetod som nu föreskrivs i regelverket ersätts med kemiska metoder och Sverige har varit ett av de drivande länderna för att en ändring kan komma till stånd.”, skriver han i sitt svar.

Fria Tidningen