Indisk antiterrorlag får omvänd effekt

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Indiens antiterrorlag 'Pota' infördes i enlighet med FNs resolution efter attackerna den 11 september 2001. Med facit i hand börjar nu även Indiens ministrar inse att den inte fungerar som det var tänkt.

Utrikes

New Delhi (IPS) Samtliga 287 människor som greps enligt terrorlagen Pota i Gujarat tillhörde den muslimska minoriteten, trots att det var hinduer som stod för huvuddelen av de upplopp och förföljelser som plågade delstaten.

- Under de senaste två åren har Pota använts mot ungdomsbrottslingar, minoriteter, journalister, daliter, ursprungsbefolkningen, kvinnor, politiska motståndare och sådana som kämpar för sociala och ekonomiska rättigheter, säger Colin Gonsalves, en av arrangörerna.

Terrorlagen, som infördes i enlighet med en FN-resolution efter attackerna mot USA den elfte september 2001, drabbar minoriteter särskilt hårt, enligt tribunalen.

Ram Jethmalani, jurist och justitieminister vid tiden då Pota infördes, medger att han gjorde fel då lagen antogs.

- Jag stödde införandet av Pota men jag gjorde det för att den infördes i enlighet med FNs resolution. Jag ångrar det nu och anser att den helt ska avskaffas, säger Jethmalani.

Jethmalani säger att han, liksom många andra, nu inte längre litar på de som då sa att lagen aldrig skulle kunna missbrukas. Oro över missbruk av lagen har också uttryckts av politiker och av många frivilligorganisationer.

Om Prakash, en tioårig pojke som greps med stöd av Pota efter ett mord på en bychef i delstaten Uttar Pradesh, sa inför tribunalen att hans enda brott hade varit att han var dalit. Kritikerna hävdar att många Pota-fall i Uttar Pradesh har att göra med kampen för mark, snarare än med terrorism.

Det största antalet fall som sorterar under antiterrorlagstiftningen har registrerats i delstaten Jharkand. Sammanlagt 3 200 fall under Pota har registrerats där. Många handlar om minderåriga, och i nästan samtliga fall är det människor från ursprungsbefolkningen eller daliter som står anklagade.

Fria.Nu