Huthirebellerna i Jemen vid en vägspärr. | Hani Mohammed

FN bjuder in till nya samtal om Jemen

Publicerad:
Nyheter
Utrikes

Jemen-sändebud Martin Griffiths har bjudit in de stridande parterna i landet till nya samtal i Genève den 6 september, i hopp om att få slut konflikten.
Anfall mot en viktig hamnstad i Jemen har krävt över 20 liv.
Under ett möte i FN:s säkerhetsråd säger Griffiths att en politisk lösning för Jemen är inom räckhåll. Syftet med mötet i september är att diskutera ramarna för fredsförhandlingar och förtroendebyggande åtgärder, förklarar han.
FN-ledda fredssamtal om Jemen bröt samman 2016.
– Jag är medveten om att varje dag kostar liv som kunde ha räddats, säger Martin Griffiths.

Minst 20 döda

Tidigare under torsdagen kom rapporter om att över 20 människor har dödats i nya flyganfall mot den viktiga hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) i Jemen.

Den saudiledda alliansen säger att den inte utfört några anfall mot staden, som brukar beskrivas som Jemens livlina. I stället anklagar alliansens talesperson Huthirebellerna för attacken, rapporterar Reuters med hänvisning till tv-kanalen al-Arabiya.
Den saudiedda militäralliansen inledde i juni tillsammans med jemenitiska regeringsstyrkor en offensiv för att driva bort Huthirebellerna från staden i nordvästra Jemen. Anfallen inleddes trots varningar från hjälporganisationer som behöver hamnen för att få in bistånd till den av krig och hunger svårt prövade befolkningen.

Uppehåll i strider

I början av juli pausades offensiven för att ge utrymme åt FN:s försök att medla fram en överenskommelse med rebellerna om att dra sig tillbaka från staden.
Saudiarabien och flera grannländer runt Persiska viken har i tre år bekämpat Huthirebellerna som kontrollerar stora delar av norra Jemen och som tvingade en saudistödd regering i exil 2014.