Jazzdialoger som man vill lyssna mer på

Publicerad:

Blomstrande musik i kalla mars. Tobias Magnusson har lyssnar på albumet Trädet.

Kultur
Musik

Ett träd som blommar i månaden mars. Jodå, när trumslagaren Christopher Cantillo tussar ihop saxofonisterna Fredrik Ljungkvist och Joakim Milder, det är första gången de hörs tillsammans på skiva, med välrenommerade basisten Pär-Ola Landin så sker magi. Schism är en av låtarna där samtalsnivån höjs, där det stökas och kämpas om att ta plats. Mer kännetecknande för albumet som helhet är ett lyhört spel där musikerna verkligen lyssnar på varandra. Speciellt är dialogen mellan Milder och Ljungkvist fruktbar, de spelar både med och mot varandra. Ytterligare ett röstläge tar sig in i samtalet då Ljungkvist tar fram klarinetten.

Alla i kvartetten har bidragit som kompositörer till skivan. Resultatet är intelligent och intim jazz som för tankar till nydanaren Jimmy Giuffre som valde bort ackord till förmån för ett friare spel.

Trädet släpps i början av mars på El Dingo Records där Cantillo tidigare huserat med trion Parti & Minut. Hoppas även att musikerna, som var för sig är engagerade i mängder av olika band, får tid över att hålla några konserter under våren.

Fria Tidningen