Victor Furbacken är aktuell med ep:n The river. 1 februari hålls en releasespelning på Pusterviksbaren i Göteborg.

Ingen sol hos Furbacken

Publicerad:

”Furbacken har definitivt förmågan att göra avtryck”, skriver Tobias Magnusson som lyssnat på nya ep:n The river.

Kultur
Musik

Nog är det snudd på falsk marknadsföring när omslagsbilden till Victor Furbackens ep The river föreställer en man som sitter på en brygga och njuter av gnistrande sol.

Solljus sipprar nämligen sällan in i Furbacken låtmaterial. Det vet alla som följt den Göteborgsbaserade singer-songwritern som debuterade 2015 med en mörkt gnistrande ep där titeln In the rain kändes mer spot on när det kommer till att med ord beskriva musiken.

Furbackens avskalade poplåtar bottnar i bluestraditionen. Briljant gitarrspel ackompanjerar den mjuka och vemodiga sångrösten. Inte nyskapande, men Furbacken har definitivt förmågan att göra avtryck.

Det som främst fascinerar mig är att det konsekventa uttryck som Furbacken arbetar med inte känns begränsande. Den enkla musiken blir märkligt komplext. Det gäller även texterna som är drömska, poetiska och förbryllande.

När Furbacken i titellåten The river konstaterar att ”The sky is a shadow” känns det som en träffande omvärldsbeskrivning. Omslagets solglitter känns onekligen avlägset.

Fria Tidningen