Allt är roligare tillsammans. Kanin mailar sina vänner för att ordna ett nattligt party.

Festligt om partysugen kanin

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Allt är roligare tillsammans. Maria Poll skildrar vikten av vänskap i Party! Party!

Kultur
Bok

Det är inte lätt att vara ett husdjur som ingen bryr sig om efter att familjen skaffat en guldfisk. ”Jag är nog den som det är syndast om i hela världen”, suckar Kanin som inte kan sova på grund av sin oro.

I mörkret får Kanin en ljus idé, varför inte bjuda in till ett jättekalas som kan få honom på bättre humör.

Min fyraåring engagerade sig starkt i Kanins känsloliv och tyckte att det var en utmärkt idé att anordna ett kalas. Lika kul tyckte han att det var att räkna upp alla de roliga djurkaraktärer som i tur och ordning ringde på Kanins dörr. De många gästerna framstår som charmerande vänner:178-åriga sköldpaddan Vilhelmina som får vara ute i god tid för att hinna till festen, marsvinet Matilda, Uffe Undulat, Kusin Katt som är klädd i svart och vill spela jazz och den snobbiga hunden Henrik von Hund.

Just det, får inte glömma min favorit, den svårmodige poeten Ivar, igelkotten som aldrig får tid att deklamera sin melankoliska dikt ”Om ensamhet och elände”.

Problem uppstår då kalaset blir för roligt. Kanin får svårt att hålla reda på det oborstade råttgänget Pälsänglarna. Men till slut löser sig även detta. Det visar sig nämligen att det är lika roligt att städa som att kalasa.

Party! Part! är Maria Polls första bok där hon både har skrivit berättelsen och illustrerat. Och hon lyckas fint med att skapa en enkel men ändå engagerande berättelse, och de uttrycksfulla och detaljrika bilderna gör att man stannar kvar på uppslagen innan man måste bläddra sig vidare till nästa spännande sida.

Fria Tidningen