Sudanesiska journalister hotas med dödsstraff

Publicerad:

Två sudanesiska journalister kan dömas till dödsstraff för att ha publicerat regeringskritiska artiklar.

Utrikes

Journalisterna Osman Mirghani och Ahmed Yusuf al-Tay greps av sudanesisk säkerhetstjänst i förra veckan, anklagade för uppvigling mot regeringen och för att undergräva landets konstitution. Domen kan komma redan i veckan och om de fälls riskerar de dödsstraff, rapporterar The Guardian.

Pressfriheten är hårt ansatt i det östafrikanska landet som sedan 1989 styrs av en islamistisk militärregim under ledning av Omar al-Bashir och ligger i botten på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Gripandet kom bara dagar efter att presidenten meddelat att kritik mot landets ekonomiska politik inte skulle tolereras.

Osman Mirghani är chefredaktör för den framträdande tidningen El Tayar som fram till 2014 var förbjuden och vars upplaga konfiskerats av säkerhetstjänsten vid minst 15 tillfällen i år. Två dagar innan Mirghani greps stängdes tidningen återigen ner av säkerhetstjänsten på obestämd tid, rapporterar nyhetssidan All Africa.

Marghani krävde nyligen i en ledare att finansministern skulle avgå och tror att gripandet är ett försök att avskräcka journalister från att rapportera kritiskt om regeringens ekonomiska politik.

– Vi görs till syndabockar för en utbredd kritik mot regeringen, sa Mirghani vid en presskonferens strax innan han greps.

Fria Tidningen