I Schweiz huvudstad Bern mejades deltagare i en kurdisk demonstration ner av en bil efter sammandrabbningar med turkiska nationalister.

Hatet mot kurder sprider sig utanför Turkiet

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Den uppiskade stämningen och hatet mot kurder i Turkiet sprider sig nu utanför landets gränser. I Tyskland knivskars en man allvarligt, i Schweiz mejades ett tjugotal personer ner med en bil och i Stockholm skadades en kvinna under en kurdisk motdemonstration.

Utrikes

Sedan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan inledde bombningar av kurdiska PKK-gerillan, som anses vara en metod för att framkalla anti-kurdiska stämningar i landet, har attackerna och hatbrotten mot kurder spridit sig som en löpeld i Turkiet.

Hundratals av det pro-kurdiska vänsterpartiet HDP:s partibyggnader har attackerats och bränts ner och kurdiska butiker och personer har utsatts för hot och våld. I staden Mugla misshandlades och lynchades en kurdisk man i förra veckan för att ha burit en kurdisk klädsel och tvingades kyssa en staty av den turkiska statens grundare Atatürk. I staden Kırsehir har bland annat en kurdisk-ägd bokaffär bränts ner.

– Jag är bara så ledsen, säger 25-åriga studenten Sükrü Kaplan, boendes i Mardin, sydöstra Turkiet.

– Jag ser så mycket rasism och hur människor delas upp i två läger.

Även utanför Turkiet sprider sig nu attackerna och hatbrotten mot kurder. I lördags mejades ett tjugotal kurdiska motdemonstranter ner av en bil i Schweiz huvudstad Bern. Samma dag knivhöggs en 26-årig kurdisk man i halsen efter en högerradikal turkisk demonstration i Hannover i Tyskland.

Även i Sverige har hatet mot kurder tagit sig uttryck. I söndags drabbade turkiska högerradikaler samman med kurdiska motdemonstranter i centrala Stockholm. Den kurdiska kvinna som skadades allvarligt i samband med demonstrationen säger till Fria Tidningen att hon reagerade mot en man som uttalade sig illa om kurder och hotade att slå en av motdemonstranterna:

– Jag sa åt honom att sluta och kastade mitt paraply mot honom. Då kom det två-tre killar mot mig och en sparkade mig i bröstkorgen, säger kvinnan, som vill vara anonym då hot uttalats mot henne i sociala medier.

– Det är många som säger och skriver fula saker om kurder nu och de skriver om mig på Facebook, att de vet vem jag är, att jag är kurd och var jag bor. Jag är rädd, för mig och för mina barn.

Attentat har också riktats både mot en kurdisk och turkisk lokal i Stockholmsförorterna Fittja respektive Bredäng.

Turkiets president har uppgett att det är omöjligt att fortsätta fredsprocessen med kurderna och krävde att det turkiska parlamentet ska upphäva immuniteten för de folkvalda från HDP. Och retoriken från Turkiets ledare där kurderna återigen pekas ut som nationellt opålitliga terrorister fruktas leda till fler attacker.

– Vi vill ha fred för vi vet att världen är stor nog för alla folk, säger Sükrü Kaplan.

– Men det räcker inte. Det turkiska folket måste också vilja stå upp emot krig och våld.

Fria Tidningen