För några år sedan brann en av Migrationsverkets flyktingförläggningar i Arboga ner i en misstänkt mordbrand. I helgen utsattes ett asylboende i Arboga återigen för ett försök till mordbrand.

Elva brandattentat mot asylboenden i år

Publicerad:

Ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo utsattes i fredags för en mordbrand. Det var det elfte brandattentatet mot ett asylboende i år visar Fria tidningens kartläggning.

Inrikes

I fredags försökte någon tända eld på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo och natten till lördag hittades två sopsäckar med brandfarlig vätska nära det asylboende i Arboga som den misstänkte gärningsmannen för dubbelmordet på Ikea bodde på. Attackerna är de senaste i raden av flera mordbränder riktade mot asylboenden i år.

Enligt Fria Tidningens kartläggning har minst nio mordbränder och två försök till mordbrand riktats mot asylboenden sedan 1 januari i år. Kartläggningen omfattar de attentat svensk media rapporterat om, det kan alltså röra sig om fler.

I början av året försökte någon eller några bränna ner en lokal i Storfors, som höll på att färdigställas för att fungera som hem för flyktingbarn. Senare under våren tvingades ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Malung utrymmas sedan någon anlagt en brand.

Men det är under sommaren som brandattentaten mot asylboenden har blivit särskilt frekventa. Under juni, juli och augusti har hela åtta mordbränder och ett försök till mordbrand riktats mot asylboenden i landet.

Allvarligast blev det i Tranås, där en anlagd brand ledde till att de 25 ensamkommande flyktingbarn som befann sig i huset tvingades evakueras och boendet blev obeboeligt flera veckor framöver.

Att brandattentaten blir vanligare under sommaren beror på att många går sysslolösa och att alkoholkonsumtionen ökar, enligt Alexander Bengtsson på tidskriften Expo.

– Man har sunkiga värderingar och kanske sitter hemma och dricker alkohol och får för sig att göra saker. Våldsbrott överlag ökar när det är jullov eller sommarlov, säger han.

Natten mot söndag sattes ett nästan två meter högt kors upp och brändes vid ett asylboende i Malung, i det fallet är dock brottsrubriceringen ofredande med hatbrottskaraktär.

– Sådana här attentat går hand i hand med det politiska klimatet, det ser vi både om vi tittar internationellt och om vi går tillbaka till 90-talets Sverige. Den retorik som nu förs i media och vid köksborden som avhumaniserar de som bor på de här boenden är orsaken till att vissa människor utför sådana här attacker, säger Alexander Bengtsson.

Och attentaten riktas främst mot boenden för ensamkommande flyktingbarn, något som går igen i historien.

– Ensamkommande flyktingbarn är en av de grupper som hatet riktas mest mot. På 30- och 40-talen misstänkliggjordes både judiska och finska flyktingbarn på precis samma sätt som de från Somalia och Afghanistan i dag. Vad det är som gör att man hatar barn så jävla mycket är för mig helt obegripligt, men uppenbarligen är det väldigt provocerande för både vissa ledarskribenter och många andra att barn och ungdomar flyr ensamma och tar sig hit.

Fakta: 

Andra attacker mot asylboenden:

Hot:

- I slutet av januari grips en man misstänkt för dödshot och hot om skadegörelse mot en asylboendeägare och dennes familj i Tvärred, Ulricehamns kommun. Utredningen läggs ner.

- Den nioende maj hotar en man i Falköping ett boende för ensamkommande flyktingbarn med en hund. Polis kommer till platsen och skjuter ihjäl hunden.

- Den 18 maj hotar en man en boende med kniv på ett asylboende i Asarum, Karlshamns kommun. Ärendet rubriceras som olaga hot och försök till misshandel.

Skadegörelse:

- Under en helg i början av januari ritas hakkors på skylten vid infarten till det planerade asylboendet Solbacka utanför Stjärnhov i Södermanland.

- Ett planerat asylboendet i Ystad utsätts för klotter.

Fria Tidningen