• "Min konst handlar om orättvisor, politik och miljö. Då känns det inte rätt att gå till jobbet och göra reklam för McDonalds", menar Mikael Ali Larsson.
Stockholms Fria

Från reklam till gatukonst

Konstnären Mike-Ali, eller Mikael Ali Larsson som han egentligen heter, har lämnat reklambranschen bakom sig. Han var nyligen aktuell med en utställning på Galleri Momangen. SFT har pratat med honom om skapande, reklam och hemlösa träd.

Mike-Ali hade länge funderat på att lägga till ett utländskt klingande namn. Han reagerade på att folk i hans bekantskapskrets bytte till svenskklingande namn för att bli mer accepterade i samhället.

– Jag tycker att det är så sjukt fel att det ska behöva vara så, och tänkte att man borde kunna göra tvärtom. Efter valet 2010 kände jag att det var läge, så jag lade till Ali som mellannamn. Jag har nästan bara fått positiva reaktioner. En kille hörde av sig och berättade att han hade gjort samma sak av nästan samma anledning. Han hette också Ali!

Efter att ha arbetat ett antal år som art director på en reklambyrå valde Mike-Ali att lämna den branschen bakom sig och delvis byta riktning.

– Nu jobbar jag på ett företag med deras branding och produkter istället. Och så har jag en hel del andra projekt, bland annat konsten.

På Mike-Alis utställning på Momangen blandades tavlor med videoinstallationer och cementfigurer. En video återgav gatukonstprojektet The homeless tree. Filmen visar ett träd, som står lutat mot en pelare med en filt och en kartongbit med texten Hemlös på. Med det ville Mike-Ali lyfta miljöförstöringen.

– Jag ville väcka lite funderingar kring varför ett träd skulle behöva vara hemlöst. De små betonggubbarna ställde jag ut bredvid offentlig konst ute på stan. Det handlar om nolltoleransen, och att det är svårt att få gatukonsten accepterad. Det är därför betonggubbarna ser lite ledsna ut, säger han och skrattar.

Mike-Ali har gjort en serie tavlor som föreställer människor från olika kulturer. Gemensamt är att de alla bär slöja, en fråga som väckte konstnärens intresse i och med slöjdebatten.

– Det har ju varit en enorm hets mot muslimer som bär slöja. Men det är i princip samma sak att en nunna har slöja på sig, ändå förs inga debatter om det. Ingen vill förbjuda hucklen på nunnor.

När det gäller graffiti och gatukonst påpekar Mike-Ali att det offentliga rummet inte är särskilt offentligt – i själva verket är det ganska privatägt.

– Det är bara reklamplatser överallt. Om folk får välja tror jag att de hellre vill se konst än reklam. Det var väl en av anledningarna till att jag tröttnade på reklambranschen. Reklamen gör inget vettigt, den uppmanar folk att köpa mer Coca-cola liksom. Det var ganska sällan jag gjorde reklam för grejer jag kunde stå för personligen. Min konst handlar om orättvisor, politik och miljö. Då känns det inte rätt att gå till jobbet och göra reklam för McDonalds.

När Galleri Momangen i våras anordnade en välgörenhetsutställning för att samla in pengar till organisationen Megafonen var Mike-Ali en av de konstnärer som bidrog med sina verk.

– Efter utställningen hörde galleriet av sig och frågade om jag ville göra en soloutställning. Momangen är en skön förening som drivs av rätt typ av människor, så det kändes kul att vara just där.

Mike-Ali hoppas att gatukonsten blir mer accepterad i framtiden och att fler lagliga väggar uppförs.

– Har man fler lagliga väggar ser folk välgjorda målningar och då kanske acceptansen ökar. Många ungdomar har en sådan enorm kreativitet. Det är bättre att ge dem tillfälle att måla lagligt, när det dessutom generellt blir schysstare grejer. Folk får mer tid på sig. Nolltolerans som policy har aldrig funkat i något sammanhang, så vitt jag vet, men det låter fint att säga att man har det. Att skadegörelse är brottsligt är helt logiskt, men det är sjukt att nolltoleransen drabbar en hel konstform.

Se mer av Mikael Ali Larssons konst på mike-ali.com

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu