• I veckan tog Youssou N'Dour emot Polarpriset i Stockholm.
Fria Tidningen

Senegals popgeni förenar kontinenter

Inte bara musiker utan också affärsman, aktivist och politiker. Jens Ahlberg porträtterar en världsartist med många strängar på lyran: Polarprisvinnaren Youssou N´Dour, som enar en kontinent och bygger broar mellan länder i hela världen.

Det är med självklar auktoritet och lugn som Youssou N´Dour stegar in på scenen på Konserthuset i Stockholm för att inleda sin konsert efter att mottagit Polarpriset ur kungens hand. Det vimlar av såväl smokings som afrikanska dräkter i publiken. Gränsöverskridande musik över kontinenter sammanfattar den mycket underhållande, dansanta och väl avvägda spelningen med Youssou N’Dour och hans tio musiker, sångare och dansare som förvandlar Konserthuset till en kokande kittel av glädje.

I sin barndom drömde han om att bli fotbollsspelare, så det var logiskt att Henke Larsson fick läsa upp juryns motivering under prisceremonin: "En västafrikansk griot är inte bara en sångare utan en historieberättare, poet, lovsångare, underhållare och muntlig historiker. Med sitt exceptionellt svängiga band Étoile de Dakar (Dakars stjärna) och sina musikaliskt banbrytande och politiska soloalbum har Youssou N’Dour verkat för att minska motsättningar mellan sin egen religion, islam, och andra religioner. Hans röst rymmer en hel kontinents historia och framtid, blod och kärlek, drömmar och kraft.”

Youssou N’Dour har till skillnad från flera andra stjärnor från Senegal levt och verkat i Dakar hela sitt liv och var en av de främsta pionjärerna att utveckla den orala musikaliska historieberättelsen som kallas griot, till den dansanta hybriden mbalax. Denna genre är en blandning av slagverksrytmer i traditionella sabar med soul, latin, rock och jazz och kom att exporteras till västvärlden med stort genomslag på 80-talet och framåt. En stor hjälp var hans musikaliska broderskap och samarbete med Peter Gabriel, vilket bidrog till att han fick en språngbräda ut på den internationella scenen och utvecklades till Afrikas nu största musikstjärna. Hans välspelande band Super Étoile de Dakar, som hängt med sedan 1981, har också bidragit till framgångarna.

Youssou N’Dours unika tenorröst och starka lyskraft som en profetisk symbol mot förtryck, fattigdom och korruption har lyft honom till en oöverträffad nivå. Han har samarbetat med stjärnor som Paul Simon, Bruce Springsteen, Wyclef Jean, Tracy Chapman, Branford Marsalis och inte minst Neneh Cherry, med vilken han gjorde sin största hit 7 seconds (1994) som också framfördes i Konserthuset i onsdags.

Hans skiva Egypt vann en Grammy 2005 och han var senare med som skådespelare i filmen Amazing grace, som handlar om slavhandeln. Han beskriver sig som en man med flera olika personligheter och efter alla år av aktivism mynnade hans mångsidighet ut i en politisk karriär. 2012 ställde han upp som presidentkandidat men blev diskvalificerad, bara för att senare bli invald i den nya regeringen. Nu är han turist- och fritidsminister, vilket gjort att musikengagemanget delvis fått stå vid sidan av.

Youssou N'Dour beskrivs ofta som en human, vis och känslig man, djupt engagerad i den afrikanska kontinentens problem och möjligheter. I konsertprogrammets sista låt, balladen New Africa, mynnar det engagemanget ut i en hymn till Afrika.

Det är en profetisk bild där alla som kan texten sjunger med. Under enormt jubel och fotstamp vibrerar lokalen. Så följer Bob Marleys Redemption song, från skivan Dakar-Kingston (2010) som är en tribut till den jamaicanska legenden.

En värdig Polarprisvinnare, men också en hel kontinent, stiger av scenen för den här gången. Hem till politiska uppdrag och arbetet med en ny framtid.

Fakta: 

Youssou N’Dour

• Föddes oktober 1959 i Senegal. Karriären började redan som 13-åring 1972.

• Bildade bandet Étoile de Dakar 1979 som han lämnade några år senare för att tillsammans med andra musiker bilda Super Étoile de Dakar, vilka han ännu spelar med.

• 2011 blev han hederdoktor vid Yale university. I dag är han turist- och fritidsminister i Senegal.

Album i urval

• Nelson Mandela (1986)

• Set (1990)

The Guide (Wommat) (1994)

Gainde – Voices from the Heart of Africa (1995)

Egypt (2003)

• Dakar-Kingston (2010)

Polarpriset

• Ges till två musiker, grupper eller institutioner verksamma inom olika musikaliska fält och är på en miljon kronor till vardera mottagare. Youssou N’Dour delar priset med Kaija Saariaho. Bland tidigare mottagare märks Bob Dylan, Joni Mitchell, Ray Charles, Björk och Ravi Shankar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kafka-pjäser för nyfikna

Hösten på Teater Uno går i Franz Kafkas tecken. Två pjäser – Redogörelse och Straffkolonien – har båda teman om mänsklig grymhet.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu