• Etta Säfve och Jona Elfdal medverkar i pjäsen Efter dig under performancefesten. En föreställning om som handlar om mötet mellan en kvinnlig och en manlig feminist och de känslor som vi har bundna till våra könsroller.
Skånes Fria

Konstfest på skroten

Få parterapi hos en radikalfeministisk psykolog eller utforska ett segregerat Österlen i en vit Volvo. När konstnärskollektivet Gylleboverket ordnar performancefest står normer och utanförskap i fokus. Genom att publik och konstnärer upplever något viktigt tillsammans kan de närma sig varandra, menar arrangörerna.

På en gammalt byggåtervinning i Östra Vemmerlöv bygger en grupp konstnärer upp en fristad där de kan skapa konst på egna villkor. En hangar full med fönster och dörrar och en gräsplätt med gamla toalettsitsar och handfat skvallrar om att platsen tidigare varit sista viloplats för hem som fullbordat sin funktion. Steg för steg får platsen och tingen nya användningsområden. Förutom att konstateljéer byggs upp finns här ett enkelt kafé och i höst kommer filmvisningarna i gång med den nystartade Folkets Bioföreningen som Skånes Fria har skrivit om tidigare.

– Vi vill ta vara på att vi i och med den här platsen har egna resurser och makt att göra vårt arbete utan att be om lov. En plats där alla ska känna sig välkomna, säger Jona Elfdal som är en av konstnärerna i kollektivet.

Under performancefesten den sista helgen i augusti bjuder de in både svenska och internationella performanceartister och konstnärer, lokalbor och mer långväga besökare till två dagar med konst och föreställningar. Temat är roller, tillhörighet och utanförskap, något som kommer att märkas i allt från fotoutställningar om livet på Migrationsverkets förvar till en färd i den vita Volvon som står parkerad på tomten. I den får besökarna följa med på en guidad tur genom ett segregerat Österlen. Tanken är att besökarna spelar en aktiv roll i föreställningarna, i stället för att vara passiva betraktare.

– Besökarna har chans att möta konstnärerna i nuet. Om man upplever något starkt tillsammans så känns det som att man har något gemensamt, vilket kan göra det lättare att börja prata med varandra, säger Etta Säfve.

Konstnärernas uppgift kommer till stor del vara att bryta upp en klunga som kommit tillsammans och föra ihop dem med nya människor. Elin Johansson poängterar att deltagandet är fullt frivilligt.

– Vi är noga med att det ska finnas en stor respekt för publiken, säger Elin Johansson.

Årets performancefest är den andra i ordningen. I fjol kom runt 150 besökare, utan att gruppen gjorde någon större marknadsföring.

– Många i trakten hittar hit ändå, de tycker att det är positivt att det händer något, säger Etta Säfve.

Festivalsöndagen kommer att vara en reflektionsdag, då skådespelarna är ur karaktär och det finns möjlighet att diskutera verken eller delta på workshops om olika ämnen.

– Det är spännande om besökarna är med och pratar om de frågor som kommer upp i konstverken. Genom att till exempel prata med personer som har erfarenhet av att vara papperslösa kan man diskutera hur det funkar för papperslösa på landet. Många har flyttat hit för att leva ett familjeliv, men vill ändå vara med och förändra världen och vara ett redskap i en lokal utveckling, säger Jona Elfdal.

Fakta: 

Höjdpunkter ur programmet

• Aida Ghardagian, konstnär och författare, visar en utställning om flyktingfängelser inne i den 11 meter långa Containern.

• Dog Talk, den danska radikalfeministen Marie Hauge Jensen, erbjuder terapisessioner med par i Kontoret. Dog Talk är en del av föreställningen Efter dig som presenteras senare på kvällen. – Ett battle mellan de manliga och de kvinnliga könsrollerna.

• Gylleboverkets huspoet Mauritz Tistelö iscensätter sina dikter i intima möten med publiken, en mot en.

• Performencefesten på Gylleboverket öppnar den 31 augusti kl 13 och slutar på söndagen kl 16. För dem som vill övernatta och ta del av nattens alla överaskningar finns tältplatser vid området.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu