• Max har etablerat sig i Dubai där djuren slaktas utan föregående bedövning. Oaceptabellt, tycker veterinären Johan Lindsjö.
Fria Tidningen

Max säljer kött från obedövade djur

Hamburgerkedjan Max har etablerat sig i Dubai där djuren slaktas utan föregående bedövning. Det trots att kedjan marknadsför sig med att den ”sympatiserar med svensk djurhållning” och följer svensk lagstiftning.

Max marknadsför sig som en ansvarstagande hamburgerkedja i Sverige som enbart säljer kött från djur som fötts upp under svenska djurskyddsbestämmelser. Det innebär bland annat att djuret måste vara bedövat innan slakt – även vid religiös slakt. Det är bara fyra länder i Europa, förutom Sverige, som har speciallagstiftning för detta; Norge, Island, Schweiz och Nederländerna. I övriga EU krävs inte bedövning vid religiös slakt, trots att de flesta veterinärförbunden inom EU och den Europeiska veterinärfederationen är överens om att slakt utan föregående bedövning inte är förenligt med ett gott djurskydd. Utanför Europa, bland annat i Dubai, tillåts slakt utan bedövning.

Max försäljning av kött från djur som slaktats utan bedövning upprör veterinären Johan Lindsjö, som bland annat varit med och skrivit Sveriges Lantbruksuniversitets, SLU:s, utbildningsmaterial DISA – om djurvälfärd i samband med slakt och annan avlivning.

– Slakt utan bedövning är helt oacceptabelt, säger han.

Vid slakt utan bedövning fixeras djuren och de stora halskärlen, nerver, mat- och luftstrupe och andra vävnader skärs av via ett snitt över halsen. Djuret dör av förblödning, men till skillnad mot slakt med föregående bedövning är djuret medvetet och hinner uppleva rädsla, smärta, stress och andnöd innan de blir medvetslösa och dör. Det kan ta flera minuter. Det finns också risk att djupgående blodkärl som förser hjärnan med syre inte skärs av vid snittläggningen. I sådana fall kan tiden som djuret är medvetet förlängas.

– Hur kan Max servera mat i andra länder med kött från djur som utsätts för ett sådant stort lidande, samtidigt som man profilierar sig som en ansvarstagande snabbmatskedja i Sverige med kött enbart från djur som fötts upp under svenska djurskyddsbestämmelser? Det rimmar mycket illa, säger Johan Lindsjö.

Även organisationen Djurskyddet Sverige reagerar mot Max etablering i Dubai.

– Max marknadsför sig med ett gott djurskydd. Är de beredda att förlora sitt goda anseende? Slakt utan bedövning är ett fruktansvärt djurplågeri, säger generalsekreteraren Åsa Hagelstedt.

Djurskyddet Sverige har nu begärt ett möte med Max för att förklara hur slakt utan bedövning går till och att det faktiskt är möjligt att halalslakta med föregående bedövning.

Men det är inget som Max kommer att tillämpa enligt Jonas Aspenfjäll, matsäkerhetsansvarig på Max:

– Nej, det är förbjudet att bedriva verksamhet där kött som inte är halalslaktat serveras. Nöttkött från djur som slaktas med bedövning räknas inte som halal i Dubai och går även emot den kultur som är dominerande bland de 340 miljoner människor som bor i regionen, säger han till Fria Tidningen.

Max kommer dock inte sluta marknadsföra sig som en ansvarstagande hamburgerkedja som ”sympatiserar med svensk djurhållning och använder leverantörer som följer svensk livsmedelslagstiftning”.

– Nej, för Max kommer alltid att vara ett ansvartstagande företag och vi sympatiserar med svensk djurhållning, säger Jonas Aspenfjäll.

Fakta: 

Max etablering internationellt:

Den svenska hamburgerkedjan Max, som driver 93 restauranger i Sverige, driver också tre restauranger i Norge och en i Danmark. I Dubai finns i dagsläget tre Max-restauranger. Tanken är att nå tio restauranger i Dubai före årsskiftet.

Läs också:

"Religiös slakt kan kombineras med svensk djurskyddslag”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oenighet om hur burhöns mår

Moderna äggs påstående att burhöns mår bättre än frigående har fått Djurskyddet Sverige att reagera.

Fria Tidningen

Polisens pepparsprej minskar inte skotten

En 68-årig man sköts nyligen ihjäl av polis i Husby, Stockholm. För att minska polisens dödliga våld infördes pepparsprejen år 2004. Men skjutincidenterna har istället ökat. Det har nu gått nio år sedan pepparsprejen infördes – men fortfarande har ingen ordentlig utvärdering gjorts.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu