• Lisa Ström tillhör Sverigeeliten inom cykelcross och långdistanscykling. Hon tog SM-silver i cykelcross förra året.
Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Lisa Ström började tävlingsidrotta i vuxen ålder och hamnade snabbt högt upp på prispallen i cykelcross och långdistanstävlingar på cykel. I dag lördag inleds mountainbikesäsongen på allvar och Lisa Ström deltar i elitklassen i Billingeracet i Skövde. Tävlingen är en av åtta deltävlingar och cupsegraren koras i höst.

– Det är alltid lite nervöst när det är första tävlingen för man vet inte hur väl man står sig jämfört med andra. Men det blir kul, det känns bra att komma i gång, säger hon.

Målet för säsongen är långlopps-SM och SM i cykelcross där hon hoppas bräcka sitt silver från förra året.

Men för Lisa Ström sker kampen på fler fronter.

Redan tidigt i sin karriär som elitcyklist såg hon hur olika mäns och kvinnors idrottspresterande värderades.

– När jag kom in i tävlingsidrotten var jag förvånad över hur det såg ut. Jag kom utifrån och hade lätt för att se den diskriminering som pågick mot kvinnor.

Lisa Ström upplevde att orättvisan fanns i stort som smått inom cykelsporten. Det kunde handla om prissummor som var högre för manliga cyklister, eller på vilka tider tävlingar var förlagda. Hon började blogga om ojämställdheten inom idrotten på bloggen Osportsligt och fick snabbt stor respons på sina inlägg.

– Jag fick otroligt positivt gensvar från andra kvinnor inom cykelsporten som kände igen sig och tyckte det var bra att någon äntligen lyfte frågan. Samtidigt har jag fått mycket skit, även från cykelförbundet.

Och förändringen går irriterande långsamt.

– Det är fortfarande samma sak. Det kan vara så att männen får prispengar och vinnaren i damklassen kan få en handduk. Vi startar klockan sju på morgonen, medan männen har en mer rimlig tid. Ju mer man tittar på något, desto mer saker hittar man, säger hon.

Flera gånger har hon tagit debatten offentligt och publicerat långa mailkonversationer med sportjournalister som hon tycker förminskar damidrotten och diskuterat frågorna med cykelförbundets generalsekreterare. Ofta har hon lyft frågan med tävlingsansvariga varför prestationer värderas olika beroende på vilket kön idrottaren har.

– Svaret är ofta, "oj det har vi inte tänkt på". Ingen har ifrågasatt det och mönstren har kunnat fortsätta. Även fast det bara handlar om småsummor blir det ett statement om herrarna får 100 kr och damerna 50, säger hon.

Lisa Ström ser idrotten som en skyddad verkstad, att här går det att upprätthålla strukturer som inte skulle vara okej någon annanstans.

I våras ställde hon och flera andra kvinnliga tävlingscyklister cykelförbundet mot väggen och krävde svar på varför orättvisorna fick fortgå. Många var speciellt upprörda över orättvisa tävlingsförhållanden. Men svaret från förbundet kom som en kalldusch.

– Generalsekreteraren hävdade att det inte fanns något problem.

I bloggen samlar hon exempel för att tydligare visa på att problemen är strukturella och inte begränsade till enstaka tävlingar eller personer.

Varför tror du själv att orättvisorna får fortgå?

– För att idrotten på något sätt är helig och lider av den långa historien och känslan av att det ska vara som det alltid varit. Och det går alltid att bortförklara att det nånstans är på lek, något vi gör på fritiden, säger hon.

Fakta: 

Lisa Ström

Ålder: 28 år

Aktuell: Inleder tävlingssäsongen i mountainbike idag lördag med Billingeracet i Skövde.

Främsta meriter: SM-silver i cykelcross 2012, vann svenska cupen i cykelcross 2011

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

Vasaloppet bidrar till ett ojämställt Idrottssverige

Nästa helg är det dags för Tjejvasan, ett 30 km långt skidlopp från Oxberg till Mora. 10 000 kvinnor är anmälda, loppet är fullt och arrangörerna laddar för folkfest. Helgen efter är det Vasaloppet. Det är i mångas ögon det riktiga loppet, det är originalet från 1922 och det är loppet som var stängt för kvinnor i 56 år. Än i dag deltar enbart 10 procent kvinnor i Vasaloppet. Resterande del återfinns i damklassen. Men vad är Tjejvasan i relation till Vasaloppet om inte annat än en blek och mindre krävande variant?

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu