Full aktivitet på 8 mars | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Full aktivitet på 8 mars

"Ta natten tillbaka", "Stopp, jag äger min egen kropp" och "Schyst lön och lika villkor". Det är några av parollerna i årets 8 mars-firande. Fria Tidningen har sammanställt några av de demonstrationer och manifestationer som planeras på fredag.

Eskilstuna: 8 mars, klockan 17.00, Balsta musikslott

Demonstrationsvandring från Balsta in till stan med musik, dans och fest under parollen ”Ta natten tillbaka”. Arrangör är Etown Grrrl Gang.

Göteborg: 7 mars, klockan 20.30, Masthuggstorget

Demonstration för att ta natten tillbaka som en motreaktion mot det våld och förtryck kvinnor och transpersoner utsätts för dagligen och nattligen.

Göteborg: 8 mars, klockan 17.30, Gustaf Adolfs torg

Demonstration för kvinnors rätt till sina kroppar under parollen ”Stopp, jag äger min egen kropp”, arrangerat av 8-marskommittén i Göteborg.

Jönköping: 8 mars, klockan 15.00, Hoppets torg

Manifestation och tal under Lön hela dagen-kampanjen, arrangerat av Kvinnojouren och Tjejouren i Jönköping.

Lund: 8 mars, klockan 18.30, Stortorget

Manifestation under parollerna ”Stöd våra sjuksköterskor och undersköterskor! 6 timmars arbetsdag! Internationell kvinnosolidaritet! Feministiskt självförsvar!” med talare från Vänsterpartiet, Vänsterns studentförbund, Socialdemokraterna och SSU.

Malmö: 8 mars, klockan 17.00, Gustav Adolfs torg

Manifestation med parollen ”Schyst lön och lika villkor – vi kräver ett jämställt arbetsliv”, arrangerat av bland annat Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Feministiskt initaitiv, ABF och LO Malmö.

Malmö: 8 mars, klockan 21.00, Möllevångstorget

Kvinnoseparatistisk demonstration under parollen ”Ta natten tillbaka”, arrangerad av bland annat Syndikalistiska ungdomsförbundet, IMET Crew och Revolutionär ungdom.

Norrköping: 8 mars, klockan 12.00, Tyska torget

Demonstration mot mäns våld mot kvinnor och näthat mot kvinnor, arrangerat av föreningen Hallongrottans vänner.

Skövde: 8 mars, klockan 15.52, Skövde torg

Demonstrationståg med facklor till kulturhuset för att lyfta löneskillnaden mellan män och kvinnor, som bland annat Kvinnojouren Tranan och Tjejjouren Elina står bakom.

Sollentuna: 8 mars, klockan 17.00, Turebergs torg

Ljusmanifestation till minne av de 201 kvinnor som mördats av en närstående man under 2000-talet. Sollentuna kvinnojour är arrangör.

Stockholm: 8 mars, klockan 21.00, Medborgplatsen

Demonstration och vandring till Kungsträdgården med parollen ”Ta natten tillbaka”, arrangerat av Stockholms anarkafeminister.

Sundsvall: 8 mars, klockan 15.52, Stora torget

Manifestation för jämställda löner, arrangerad av Vision Sundsvall, Unionen och TCO Mellersta Norrland.

Umeå: 8 mars, klockan 17.30, Rådhustorget

Demonstration med vandring till Hamnmagasinet där det hålls dans, musik och tal av bland andra Emma Svanström, Nea Mellberg och information om feministfestivalen i Umeå. Arrangör är Tjejjouren i Umeå och Feministfestivalen.

Fakta: 

Läs också intervjun med arrangörerna för tre av fredagens 8 mars-arrangemang:

Barnvagnsmarsch, kvinnokamp och löneuppror

Rekommenderade artiklar

Strejk, statistik och Sägifrån – detta gör facken på 8 mars

8 mars

Mens på arbetsplatsen, en kampanj mot Moderaterna samt en kvinnostrejk mot patriarkatet. Facken må ha olika syn på de viktigaste frågorna och bästa metoderna för feministisk kamp – men de som Fria pratat med är överens om att kampen behövs. Inte minst för att hålla liv i Metoo-rörelsen.

© 2020 Fria Tidningen