Stockholms Fria

På flykt från Sudan – och Reva

Människorättsaktivisten Ayman Amin lever ett isolerat liv i Stockholms utkanter. Hans asylansökan fick avslag. Och med de utökade id-kontrollerna har hans rörelsefrihet begränsats till ett minimum.

Ayman Amin och hans vän möter upp vid Brommaplans tunnelbanestation, där kontrollanterna står i ett tätt led. Båda är ursprungligen från Sudan, på flykt från regimens övergrepp. Men bara en av dem har fått stanna – och nu flyr människorättsaktivisten Ayman även de offentliga rummen i Stockholm, som kollektivtrafikens transportmedel.

Han lever gömd hos vänner och bekanta och säger att han inte med säkerhet vet var han ska sova kommande natt.

– Som papperslös lever jag under väldigt osäkra omständigheter. Jag har inga pengar, och definitivt inte råd med ett SL-kort. Tidigare rörde jag mig mera ute, deltog i demonstrationer och på ett seminarium på ABF, säger han.

Polisens id-kontroller i tunnelbanan gör att snaran dragits åt för honom och andra personer i samma sits. Personer som vistas utan giltiga papper i Stockholm, som fått avslag i sin asylansökan och som av olika skäl inte kan eller vill återvända.

– Det är väldigt, väldigt mörkt, säger han om sin situation efter att vi kört bort från tunnelbaneområdet för att kunna prata ostört.

– Om jag blir fängslad och tvångsavvisad till Sudan kommer jag troligen att bli torterad och dödad.

Anledningen till Aymons utsatta situation, enligt både honom och Flyktingbloggen som uppmärksammat hans öde, är att han varit aktiv i politiskt oppositionella rörelser och även offentligt riktat stark kritik mot den sudanesiske diktatorn Omar al-Bashir – ett utspel som medför dödsstraff i Sudan.

Han har även blivit filmad av personalen från Sudans ambassad, när han lett protester för mänskliga rättigheter i Sverige.

Aymon Amel kom till Sverige för ganska exakt två år sedan. Men någon anledning att fira årsdagen har han inte. Migrationsöverdomstolens beslut går inte att överklaga, som det ser ut i dag.

För att få sitt fall prövat igen krävs att han inkommer med nya uppgifter, bevis som styrker att han riskerar att utsättas för omänsklig behandling, eller att hans liv är i fara om han återvänder.

– Jag håller på att titta väldigt noga på ett fall från England 2011. Då skickades en politiskt aktiv man från Darfur, därifrån jag också kommer, tillbaka och blev dödad, säger Ayman Adel.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Polisen: ”Du pratar väldigt konstigt”

Papperslösa

Johanna blev nyligen konfronterad av polisen vid Slussens tunnelbana. "Nästa gång tänker jag inte visa leg. Någon måste säga stopp. Det börjar kännas som i Tyskland på 1930-talet", säger hon.

Stockholms Fria

”Vi är förvånade över de starka reaktionerna”

Papperslösa

Polisens uppmärksammade id-kontroller i tunnelbanan fortsätter. Det kommer in allt fler vittnesmål om polisens godtyckliga kontroller. Samtidigt säger gränspolisen att det inte har skett någon upptrappning av arbetet.

Stockholms Fria

Ökade insatser för utlänningskontroll

Papperslösa

De senaste två åren har det skett stora utbildningsinsatser för att fler poliser ska göra inre utlänningskontroller. Skånes Fria har tagit del av polisens egen intranätutbildning. "Tanken är att all polis ska klara av det här", säger Sören Clerton, polisöverintendent vid Rikskriminalpolisen.

Skånes Fria

”Sifferjakten kan leda till dåliga beslut”

Papperslösa

Antalet verkställda utvisningar ska öka. Det har regeringen bestämt och påpekat flera gånger genom åren. "Polisförbundet har under lång tid kritiserat den 'pinnjakt' som råder inom polisen", säger Lena Nitz.

Skånes Fria

Reva leder till fler utvisningar

Papperslösa

Gränspolisen i Skåne slår nu ifrån sig kritiken om att Reva skulle innebära fler inre utlänningskontroller. Eller en intensifierad jakt på papperslösa. "Det handlar om att vi har verkställt fler utvisningar", säger Leif Fransson, biträdande gränspolischef.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu