Fria Tidningen

Risk för konflikt inom byggsektorn

Byggnads kan komma att träffa första avtalet i årets avtalsrörelse och därmed sätta ribban också för andra grupper. Det skrämmer arbetsgivarna som kräver att förhandlingarna i byggsektorn ska ”frysas” i väntan på avtal inom industrin. Men facket säger nej och nu växer risken för konflikt.

– Nej, vi tänker inte vänta. Vårt uppdrag är att få fram ett nytt kollektivavtal för våra medlemmar när det gamla går ut, och det tänker vi göra också, säger byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin till Fria Tidningen.

Flertalet kollektivavtal som ska förnyas i årets avtalsrörelse löper ut den sista mars, bland annat avtalen för industrianställda. Byggnads avtal däremot löper ut redan den sista februari. Det ger 60 000 byggnadsarbetare en nyckelroll i den lönematch som ska ge 2,7 miljoner löntagare nya avtal.

För övriga löntagargrupper, och särskilt för de lägst avlönade, innebär det en möjlighet. Byggnads är ett tufft förbund, som väl vet att utnyttja det faktum att de stora byggbolagen är känsliga för strejker som hotar byggprojektens tidsramar. Och redan den 1 mars blir det möjligt för förbundet att skissa på konfliktvarsel.

Det är ett perspektiv som skapar oro i hela arbetsgivar-Sverige. Blir Byggnads först med ett avtal blir detta riktmärke för övriga arbetsmarknaden. Och får Byggnads ett avtal som ligger nära de krav och den låglönesatsning som LO gemensamt enats om så faller de krav på ökade löneskillnader och långa avtal på låga nivåer som alla arbetsgivarförbund enats om.

Några segrar i förskott vill dock Torbjörn Hagelin inte ta ut.

– Vår målsättning är att få ett nytt avtal på plats innan det gamla löper ut, och det pågår förhandlingar. Vi har ambitionen att de ska bli framgångsrika. Vad som sker om avtalet löper ut utan att ett nytt är undertecknat får vi se då. Men det är klart att konfliktvarsel är en möjlighet. Risken för konflikt finns ju alltid i en sådan situation, säger han.

– Vad gäller möjligheten att vårt avtal kan bli riktmärke för andra så är det upp till LO:s styrelse att bedöma om ett särskilt avtal ligger så nära de gemensamma kraven att det kan fungera som märke för andra förbund.

Liksom andra LO-förbund kräver Byggnads ett ettårsavtal på 2,8 procent, men med en låglönesatsning som innebär att minsta höjning ska vara 700 kronor. Inflationen under avtalstiden beräknas bli knappt en procent. Förbundet kräver också att ett företag som anlitar underentreprenörer ska vara ansvarigt för att löner och arbetsvillkor hos dessa följer lagar och avtal. Något som arbetsgivarna starkt motsätter sig.

Fakta: 

<h2>28/2: <a href="http://www.fria.nu/artikel/96663">Byggnads varslag om stridsåtgärder</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu