Opposition fördömer undantagstillstånd i Egypten | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Opposition fördömer undantagstillstånd i Egypten

President Mohammed Morsis beslut att utlysa lokalt undantagstillstånd efter helgens blodiga kravaller i Suez och Port Said fördöms av oppositionen, som också avfärdar maning till nationell dialog.

Det som började i fredags med nya protester mot Mohammed Morsi och Muslimska Brödraskapet på årsdagen av den egyptiska revolutionen tog en annan vändning på lördagen, då 21 fotbollssupporters dömdes till döden för inblandning i de blodiga kravallerna på en stadion i Port Said för ett år sedan.

Allt sedan den ödesdigra fotbollsmatchen i Port Said den 1 februari förra året, som slutade med kravaller där 79 människor dog, har egyptiska aktivister anklagat militärrådet och säkerhetsapparaten för att ha organiserat händelserna. Syftet skulle ha varit att så rädsla och splittring hos befolkningen, avleda uppmärksamheten från bristen på politiska och ekonomiska framsteg – och samtidigt straffa fotbollssupporters som spelat en framträdande roll i de senaste årens gatuprotester.

Efter lördagens dödsdom riktas nu liknande anklagelser mot Muslimska brödraskapet. Dagen innan domen föll hade tiotusentals protesterat på Tahrirtorget i Kairo och i flera andra städer. I Suez och Ismailia dödades 10 personer dödades i våldsamma sammanstötningar mellan demonstranter och kravallpolis under natten till lördagen. Men på lördagen hamnade fokus i stället på de våldsamma reaktionerna mot dödsdomen i Port Said, där anhöriga till de dömda försökte storma ett fängelse. Minst 33 personer dödades i gatustrider under helgen – nästan alla civila.

I ett tal på söndagskvällen utlyste Morsi undantagstillstånd i tre städer vid Suezkanalen, och manade samtidigt oppositionen till förhandlingar. Men Nationella frälsningfronten, som samlar en rad oppositionspartier och andra organisationer, avfärdade på måndagen Morsis inbjudan och beskrev den föreslagna dialogen som en ”fasad”, enligt tidningen Ahram Online. Enligt vänsternationalisten Hamdeen Sabbahi, som kom trea i förra årets presidentval, har Morsi inte förstått de politiska och sociala grunderna till folkets ilska.

– Vi stödjer konstruktiv nationell dialog, men vägrar vara del av en dialog så länge som regimen fortsätter med sina brott mot demonstranter och sin misslyckade politik, säger Sabbahis organisation, Egyptisk folkliga strömningen, i ett uttalande.

Oppositionen har krävt modifieringar av den nya konstitution som antogs i en omstridd folkomröstning i december, trots att sekulära partier och företrädare för religiösa minoriteter bojkottat den kommitté som arbetat fram den. Människorättsaktivister och oppositionspolitiker menar att konstitutionen ger presidenten alltför stor makt och öppnar för inskränkningar av yttrandefriheten och andra rättigheter.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

Fackliga rättigheter hotade i Egypten

Arbetare spelade en viktig roll i upproret som ledde till att Egyptens förre president Hosni Mubarak störtades. Två år senare befinner sig arbetarrörelsen i konflikt med den nya regeringen.

Brödraskap under press

Mycket tyder på en seger för ja-sidan när folkomröstningen om Egyptens nya konstitution avslutas på lördagen. Men det jämna resultatet och det låga valdeltagandet innebär att det kan bli en ihålig seger för Muslimska Brödraskapet.

© 2022 Fria Tidningen