Fördjupning


Idrottspolitiska ögonblick

Del 3: Jesse Owens

Fria Tidningen

De utmanade nazismen med sin vänskap

”Idrott och politik hör inte ihop” – har du hört det förut? I en serie artiklar slår FRIA hål på den seglivade myten och lyfter fram berättelser ur historien där idrotten spelat en stor roll för världspolitiken.

1936 var året då Hitler skulle demonstrera sitt rikes styrka. De olympiska sommarspelen i Berlin skulle visa upp Nazi-Tysklands storhet genom att bland annat vara de första spelen som sändes på tv. Samtidigt hade Hitler in i det sista försökt förbjuda judiska idrottare i det tyska laget. Men efter att Internationella olympiska kommittén, IOK, hotat att flytta spelen från Tyskland hade Hitler till slut lagt ner kravet.

I efterhand talades det mycket om en speciell vänskap som vuxit fram mellan två av de största nationernas atleter, Jesse Owens och Luz Long. Den historien visar upp vad de olympiska spelen kunde handla om, istället för att vara ett rasistiskt propagandaverktyg.

I Leni Riefenstahls klassiska propagandafilm Den stora olympiaden (1938) som gjordes på beställning av det nazistiska partiet kan man ta del av den dramatiska finalen i längdhopp. Jesse Owens som hade problem att kvala in sig till hoppfinalen tävlade nu mot Tysklands stora hopp Luz Long. Long var arketypen för den ariske idrottsmannen: lång, blond och blåögd. Men kampen mellan de båda idrottsmännen blev allt annat än en tävling med enbart rasistiska premisser. Long, som under kvalificeringen hade sett hur Owens hoppade långt över vad som behövdes för att gå vidare till finalen men diskades hopp efter hopp då han hade problem med att träffa plankan, gav sin kollega tipset att sätta ett nytt märke för avstamp. I och med detta klarade sig Owens vidare, där han kom att möta mannen som hjälpt honom att kvalificera sig.

Finalen blev en jämn tillställning. Båda låg på exakt samma längd, 7.87, när Owens skulle hoppa sitt sista hopp. Båda atleterna hade hejats fram av den stora publiken som samlats på Olympiastadion i Berlin. Owens tar sats och hoppar hela 8.06 meter, ett nytt världsrekord. Den förste att gratulera den nye världsmästaren var Long, mitt framför ögonen på Hitler. En gest som enligt Luz Longs mor fick hennes son att bli tillrättavisad av Rudolf Hess med ordern att ”aldrig igen krama en neger”.

Guld till USA, silver till Tyskland och bronset gick till Japan.

Efter de olympiska spelen höll de båda idrottarna kontakten och Owens ska ha sagt att man kan smälta ner alla de medaljer och pokaler som han fått men de skulle aldrig bli lika värdefulla som vänskapen han upplevde dem emellan.

Det har i efterhand ifrågasatts om deras vänskap verkligen var av den ädelmetall som Jesse Owens antydde. Der Spiegel skrev i början av 2012 en artikel om vänskapen mellan Long och Owens där det påstås att relationen dem emellan var överdriven. Under sammanställningen av efterlämnade dokument som Longs son gör till en kommande biografi om sin far, har han exempelvis inte funnit några brev som skickats mellan dem båda, vilket inte styrker bilden av flitigt brevväxlande. Men det finns heller inget bevis för att de inte behöll vänskapen efter OS. Däremot finns beviset på att Lutz var den förste som kramade om Owens när han just gjort guldhoppet, genom Riefenstahls film, så vänskapen fanns i alla fall med säkerhet där och då.

Jesse Owens gratulerades inte personligen av Adolf Hitler, trots att han var spelens absoluta stjärna med fyra guld: 100 m, 200 m, längdhopp och korta stafetten 4x100 m. Inte heller hemma i USA fick han det mottagande han förtjänade.

Jesse Owens egna ord beskriver hur USA såg ut under denna tid.

”När jag kom tillbaka till mitt hemland, efter alla berättelser om Hitler, kunde jag inte åka längst fram i bussar. Jag var tvungen att gå in genom bakdörren. Jag kunde inte bo där jag ville. Jag fick ingen inbjudan för att få skaka hand med Hitler, men jag blev heller aldrig inbjuden till Vita huset för att skaka hand med presidenten.”

Hemma i staterna hade Owens svårigheter med att finna en inkomst. I jippoliknande tillställningar sprang han ikapp med hästar och hundar. När folk sa att det inte var värdigt en olympisk mästare att hålla på med sådana aktiviteter svarade han att man gör vad man kan för att överleva och att guldmedaljer inte går att äta.

Det var först på 50-talet som Owens fick det erkännande som han förtjänade och kunde starta sin egen verksamhet som talesperson för olika företag.

Luz Long gick ett bittrare öde tillmötes. Han dödades i fält under andra världskriget. Men även Long fick senare det erkännande som han enligt många gjort sig förtjänt av. 1964 tilldelades han postumt Pierre de Coubertinmedaljen, en medalj som delas ut av IOK till de idrottare som visat prov på sportsmannaanda.

Fakta: 

Läs/se mer

  • Leni Riefenstahls film på Youtube, sök på ”Olympia part 1 Fest der Völker”.
  • Läs Jesse Owens egna ord i biografin Blackthink: my life as a black man and white man.
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vattenpolomatchen som blev storpolitik

”Idrott och politik hör inte ihop” – har du hört det förut? I en serie artiklar slår FRIA hål på den seglivade myten och lyfter fram berättelser ur historien där idrotten spelat en stor roll för politiken.

Fria Tidningen

Tennisdramat som ändrade synen på kvinnliga idrottare

”Idrott och politik hör inte ihop” – har du hört det förut? I en serie artiklar slår Fria hål på den seglivade myten och lyfter fram berättelser ur historien där idrotten spelat en stor roll för politiken.

Fria Tidningen

VM-kvalmatcherna som startade fotbollskriget i Honduras

”Idrott och politik hör inte ihop” – har du hört det förut? I en serie artiklar slår Fria hål på den seglivade myten och lyfter fram berättelser ur historien där idrotten spelat en stor roll för världspolitiken.

Fria Tidningen

”Antingen är man innanför eller utanför murarna”

Kontrollpolitik stod på agendan när ämnen som massövervakning, fängelser och polisstat diskuterades under motståndshelgen Riv murarna i Göteborg. Fria Tidningens Nina Ahlén var på plats och tog tempen på motståndet.

Fria Tidningen

Seger för Linköping i toppmatchen

Linköping mot Tyresö i damallsvenskan är matchen mellan topplagen, enligt många bedömare. Martas Tyresö fick åka hem med 0-1-förlust i bagaget i damallsvenskans andra omgång på tisdagskvällen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu