Fria Tidningen

Ek vill förbjuda bisfenol A

Miljöminister Lena Ek vill ha ett totalt förbud mot det hormonstörande ämnet bisfenol A. Om regeringen kommer överens räknar hon med att ta strid i frågan mot EU.

Bisfenol A är ett ämne som används för att tillverka olika plastsorter, som till exempel skyddslack i konservburkar, tandfyllningsmaterial och cd- och dvd-skivor. Forskningsstudier har visat att ämnet är hormonstörande och att det ökar risken för till exempel bröstcancer hos kvinnor och risken för fetma och cancer i fosterstadiet.

Ämnet är sedan tidigare förbjudet att använda i nappflaskor inom EU. Men förra året gick regeringen ett steg längre och utökade förbudet till att även gälla locken på barnmatsburkar.

Även andra länder har gått längre än EU-lagstiftningen och Frankrike har beslutat att helt fasa ut bisfenol A i livsmedelsförpackningar till 2015.

Nu vill miljöminister Lena Ek också ta ytterligare ett steg och föreslår total utfasning.

”Vi anser att det går för sakta för EU att agera. År 2011 införde EU visserligen ett förbud mot BPA i nappflaskor. Förutom detta finns det ännu inga gemensamma EU-regler för att minimera exponeringen från kända källor”, skriver hon tillsammans med riksdagsledamoten Roger Tiefensee (C) på Svenska dagbladets Brännpunkt.

Roger Tiefensee säger att det inte är någon nyhet att Centerpartiet vill förbjuda bisfenol A. Varför de går ut med det nu beror dels på Frankrikes beslut, dels på att Moderaternas talesperson i kemikaliefrågor, Linda Wemmert, gick ut på Svd:s debattsidor för några veckor sedan och skrev att hon vill förbjuda bisfenol A.

– Jag har goda förhoppningar om att regeringen som helhet ska kunna komma överens om den linjen, säger Roger Tiefensee.

Men om den svenska regeringen ställer sig bakom ett förbud räknar de med motstånd från EU-kommissionen, som har haft invändningar mot Frankrikes beslut om utfasning.

– Vi kommer att kolla hur EU reagerar och ta till oss deras synpunkter. Man får laga lite efter läget. Men det känns bra att Frankrike och andra länder har gått före och att vi vet att det är flera länder som är likeminded. Det är också enskilda länders initiativ som historiskt har påverkat EU som helhet, säger Tiefensee.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU håller ögonen på Sverige

I onsdags gav Naturvårdsverket klartecken till jakt på varg i vinter. 16 vargar ska skjutas i det som myndigheten kallar selektiv och riktad jakt – inte licensjakt. Men EU-kommissionen, som tidigare hotat att dra Sverige inför EU-domstol, väntas granska beslutet noggrant.

Fria Tidningen

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu