Miljöorganisationer överklagar vargjakt | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Miljöorganisationer överklagar vargjakt

Miljöorganisationernas kritik mot jaktbeslutet är benhård. Nu överklagar de beslutet till förvaltningsrätten.

Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Rovdjursföreningen är alla överens i sin kritik mot jaktbeslutet. De anser att jakten strider mot EU-rätten och den svenska jaktförordningen och har överklagat beslutet. De menar att den svenska vargstammen inte är tillräckligt stor för att bedriva en jakt i den här omfattningen. Oscar Alarik, jurist på Naturskyddsföreningen, påpekar också att det inte är mycket som skiljer sig mellan årets jakt och tidigare licensjakt.

– Om man kollar på beslutet om licensjakt 2010 ser de i princip likadana ut. Det är färre revir så det omfattar en mindre yta och färre vargar som ska skjutas. Men annars kan jag inte se någon större skillnad.

Under onsdagseftermiddagen upptäcktes att Acksjöreviret, i Värmland, där Naturvårsverket beviljat jakt innehåller ättlingar till en invandrad varg. Reviret ersätts nu istället av ett annat närliggande revir. Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson är kritisk.

– Vargjakten sker i blindo. Att man nu upptäckte en genetiskt värdefull varg där regeringen vill skjuta bort inavlade vargar är ren tur, inte del av Naturvårdsverkets planering. Ingen kan garantera att inte fler värdefulla vargar skjuts i årets vargjakt, säger han, i ett uttalande.

Maria Ågren, Naturvårdsverket, säger att de har bra koll på vilka vargar som är genetiskt värdefulla men att det är svårt att ha full kontroll.

– Det händer ständigt något, som i Värmland där en utvandrad varg hade passerat in. Men vi tar ständigt prover och gör inventeringar och försöker få ett bra koll på läget.

Kan ni garantera att ni inte gör samma misstag igen och att en genetiskt värdefull varg råkar skjutas under jakten?

– Vi bedömer det som att det finns en liten sannolikhet att det händer.

Fakta: 

Läs också:

EU håller ögonen på Sverige

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

EU håller ögonen på Sverige

I onsdags gav Naturvårdsverket klartecken till jakt på varg i vinter. 16 vargar ska skjutas i det som myndigheten kallar selektiv och riktad jakt – inte licensjakt. Men EU-kommissionen, som tidigare hotat att dra Sverige inför EU-domstol, väntas granska beslutet noggrant.

Ek vill förbjuda bisfenol A

Miljöminister Lena Ek vill ha ett totalt förbud mot det hormonstörande ämnet bisfenol A. Om regeringen kommer överens räknar hon med att ta strid i frågan mot EU.

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

© 2022 Fria Tidningen