EU håller ögonen på Sverige | Fria Tidningen
Fria Tidningen

EU håller ögonen på Sverige

I onsdags gav Naturvårdsverket klartecken till jakt på varg i vinter. 16 vargar ska skjutas i det som myndigheten kallar selektiv och riktad jakt – inte licensjakt. Men EU-kommissionen, som tidigare hotat att dra Sverige inför EU-domstol, väntas granska beslutet noggrant.

Senast Naturvårdsverket gav klartecken till vargjakt, vintrarna 2010 och 2011, ledde det till att EU-kommissionen hotade att dra Sverige inför rätta, för att ha brytit mot EU:s art- och habitatdirektiv. Regeringen beslutade att stoppa licensjakten och har sedan dess i flera omgångar tvingats försvara svensk vargpolitik och redogöra för EU-kommissionen om vilka åtgärder de ska ta till för att minska inaveln inom den svenska vargstammen och öka vargens bevarandestatus. Men redan sommaren 2011 lovade före detta miljöminister Andreas Carlgren att licensjakten skulle återupptas år 2013. I onsdags gav Naturvårdsverket klartecken för vargjakt i vinter, men enligt myndigheten rör det sig om ”selektiv och riktad jakt” – inte licensjakt.

– Skillnaden var att vi förra gången hade undantag för något revir där det fanns vargar som vi ansåg som mycket värdefulla. För örvigt hade vi fri jakt. Nu går vi andra vägen och riktar bara in oss på de revir där det finns en hög inavelsgrad, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Totalt är det högst två vargar som får skjutas per utpekat revir, totalt 16 stycken vargar i åtta olika revir. Om möjligt ska jakten också främst bedrivas så att högst ett av alfadjuren i reviren skjuts, vilket ökar möjligheten att den alfavarg som är kvar söker en ny partner.

– I och med att vi kommer slå ner på takten och det kommer vara få jägare ute gör det det möjligt att man kan se skillnad på en vuxen varg och en valp till exempel.

Myndigheten menar att vargjakten är den enda åtgärden som på kort sikt kan minska inavelsgraden i den svenska vargstammen. Jakten ska också kombineras med andra långsiktiga åtgärder för att nå gynnsam bevarandestatus. Det handlar om till exempel utsättning av djurparksvalpar och förflyttning av genetiskt värdefulla vargar. Än så länge är åtgärderna bara i försöksstadiet. Enligt Maria Ågren kan det bli aktuellt att testa att placera ut djurparksvalpar i år.

Före jul uppmanade EU:s miljökommissionär Janez Potocnik att Sverige inte ska återuppta jakten i vinter. Nu väntas kommissionen noga granska Naturvårdsverkets beslut. Och om beslutet anses strida mot EU-lagstiftning kommer Sverige ställas inför rätta.

”Kommissionen har inte laglig kapacitet att förhindra den vargjakt som annonserats att inledas den 1 februari. Däremot har vi alltid gjort klart att om vi anser att den svenska regeringen bryter mot lagen, kommer vi att föra ärendet vidare till EU-domstolen.”, skriver Janez Potocnik i en kommentar på Facebook.

Fakta: 

Reviren där vargjakt tillåts:

• Brattfors, Värmlands län• Fulufjället, Dalarnas län• Värnäs, Värmlands län• Ulriksberg, Örebro län• Villingsberg, Örebro län• Kloten, Dalarnas och Örebro län• Hedbyn, Örebro och Västmanlands län• Kölsta, Västmanlands län

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ek vill förbjuda bisfenol A

Miljöminister Lena Ek vill ha ett totalt förbud mot det hormonstörande ämnet bisfenol A. Om regeringen kommer överens räknar hon med att ta strid i frågan mot EU.

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

© 2022 Fria Tidningen