Umeå skriver kvinnohistoria | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Umeå skriver kvinnohistoria

Charlotta Gustafsson, projektledare för Kvinnohistoriskt museum i Umeå, berättar för Fria om den aktuella utställningen och varför det behövs ett kvinnohistoriskt museum.

Ni tjuvstartar?

– Ja, vi var helt enkelt lite för taggade för att kunna vänta till kulturhuvudstadsåret. Och responsen har varit fantastisk, med åtminstone 200 besökare på vernissagen, under två timmar.

Varför en utställning om vård och makt?

– Utmaningen har varit att nå ut till en bred målgrupp genom att ta ett stort område som vården, men hitta sätt att berätta om det ur ett könsmaktsperspektiv. Och det känns som att vi lyckats eftersom vi i princip bara fått positiva reaktioner, både från sådana som är väldigt engagerade i jämställdhetsfrågor och från människor som studerar eller arbetar inom vård- och omsorgssektorn.

– Vi vill också testa om man kan göra så här, att välja ett tematiskt område istället för att utgå från en tidslinje som är det vanliga när man ska skildra ett historiskt skeende. Vi lyfter fram berättelser om personer som försökt flytta fram kvinnors inflytande i den här sfären, men syftet har inte varit att berätta om individer utan att sätta in dem i ett sammanhang. Därför har vi bland annat valt att berätta om sjuksköterskeupproret, som är väldigt aktuellt och samtidigt ett exempel på hur människor tillsammans kan förändra samhället.

Hur ser du på att Sverige får sitt första museum för kvinnohistoria, samtidigt som många menar att det pågår en backlash mot feminismen?

– Det är visserligen inte lika självklart att prata om feminism i dag, men frågorna har inte försvunnit och de människor och organisationer som jobbar med dem finns ju kvar. Så det här museet är ett sätt att ta plats igen, i det här fallet genom att bygga en kulturinstitution som tar som sin självklara utgångspunkt att arbeta med frågor om makt och kön.

Fakta: 

<h2>Premiärutställningen Helt sjukt handlar om vård ur ett könsmaktsperspektiv och visas på Umeå stadsbibliotek t o m den 9 februari. Utställningen spänner från mitten av 1800-talet fram till i dag och porträtterar bland andra Florence Nightingale, Karolina Widerström (den första kvinnliga läkaren i Sverige), Sonia Gustavsson (undersköterska och innovatör) och Torun Carrfors (sjuksköterska, feminist och bloggare).</h2>

Rekommenderade artiklar

”Frankrike spelar högt spel i Mali”

Den militära interventionen i Mali ska bli kortvarig, enligt franska politiker. Men president Hollande har gett sig in i ett högt spel med stora risker, säger den norska statsvetaren Morten Böås vid Fafo-institutet.

Fundamentalisternas spegelbild

SD varnar för västerlandets undergång och ser fienden överallt. Det har blivit dags att dra fram Sverigedemokraternas paranoida idéer om civilisationskrig i ljuset, skriver Per Björklund.

Ideologidebatten slår i budgettaket

Uppståndelsen kring Vänsterpartiets nygamla kritik av den strikta budgetdisciplinen visar hur mycket partiernas ”taktiska” val påverkar förutsättningarna för det politiska samtalet, skriver Per Björklund.

© 2020 Fria Tidningen