Stockholms Fria

Bokhandeln som går mot strömmen

Det har gått en dryg månad sedan Aspuddens bokhandel slog upp sina portar. Vi åkte dit för att spana in bokhandeln som vill vara ett alternativ till de stora kedjorna och prata med en av grundarna, Rasmus Redemo.

Trots att det är en vanlig fredagseftermiddag kommer en strid ström av kunder in i den relativt nyöppnade boklådan Aspuddens bokhandel. Flera personer tar en fika i kaféet, resten kollar på böcker. I det bakre rummet pågår förlagsverksamhet för Tankekraft förlag – det är grundarna till förlaget, Rasmus Redemo och Oskar Söderlind, som också startat bokhandeln. Men vem startar egentligen en bokhandel i tider när resten av bokbranschen krisar?

– Det är många som undrar hur vi har tänkt, säger Rasmus Redemo och skrattar. Och jag har inget bra svar. Tankekraft förlag har lite samma förutsättningar, med smala titlar som inte säljer så mycket, och det har funkat i tio år hittills. Det finns ett behov och ett intresse för sådana här rum. Vi jobbar enträget och tror verkligen att det ska gå! Men vi hade inte startat enbart en bokhandel, vi har ju kaféet också. Det underlättar.

Aspuddens bokhandel öppnade i början av december förra året och har hittills fått oerhört positiva reaktioner. Bokhandeln vill vara ett alternativ till likriktningen inom bokbranschen.

– Vi har till exempel inga deckare, säger Rasmus Redemo. De översköljs man av på Ica ändå. Vi vill vara en kvalitetsbokhandel och premiera små förlag.

Urvalet sker genom redaktionsgrupper bestående av vänner, poeter och folk från universitetet. Det finns olika grupper för olika teman.

– Jag och Oskar kan omöjligt hålla koll på allt som ges ut. På det här sättet vill vi försäkra oss om ett bra urval. Vi har en hel del samhällsdebatt, vilket tangerar Tankekrafts utgivning. Men vi har också en seriehörna, barnböcker, poesi och framför allt skönlitteratur, säger Rasmus Redemo.

Trenden numera är att bokhandlarna inte har så mycket backlist, alltså äldre böcker som fortfarande finns i tryck. Istället lyfter man fram det nya och böckernas livslängd blir allt kortare. Aspuddens bokhandel vill försöka vara en motpol till den tendensen. De köper in få exemplar i taget av varje bok, för att kunna få plats med fler.

– Det är hemskt! säger Rasmus Redemo. En bok blir gammal och bortglömd efter bara ett halvår. Vi ska försöka stå emot aktualitetshetsen och lyfta fram hela förlag. Vi har till exempel Tranans hela backlist, och likaså Elisabeth Grate förlag. På så sätt lyfter vi fram hela förlaget. Men vi har böcker från de stora förlagen också. Målet är att vara så alternativa som möjligt och plocka fram det som inte automatiskt säljer, men vi får se hur det går.

Bokhandeln kommer att arrangera samtalskvällar med författare, poeter och samhällsdebattörer. På onsdagar har de öppet fram till klockan 23. De kommer också att ordna filmvisningar och samtal med regissörer samt livemusik. Rasmus Redemo säger att de vill vara en mötesplats för människor i området.

– Vi vill bli ett kulturcenter i litet format. Det har inte funnits något sådant i de här delarna av stan. Söderbokhandeln är en stor inspirationskälla. Vi försöker tänka annorlunda även när det gäller författarsamtalen. När Jonas Hassen Khemiri kommer hit för att prata om Jag ringer mina bröder, kunde vi ha tagit hit en journalist som skulle prata med kändisen Khemiri. Istället tar vi samtidigt hit antirasisten Nathan Hamelberg som arbetar mycket med frågor som vithet och rasism, och får då en annan vinkel på samtalet. Vi får in den politiska dimensionen i litteraturen, säger Rasmus Redemo.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu