Stockholms Fria

Julkul utan censur

Emelie Florén och Johanna Lazcano har fått nog av alla traditioner som ska dammas av lagom till jul. De är dessutom hjärtligt förbannade på hur samhället ser ut. Men istället för att deppa ihop vill de göra någonting konstruktivt av sin ilska. Resultatet är humorshowen God jävla jul som just nu spelas i Stockholm.

Repetitionerna är i full gång på Judy's, baren med lokaler långt under jord på Närkesgatan vid Nytorget. Skådespelarna Emelie Florén och Johanna Lazcano lärde känna varandra i somras, då båda medverkade i en uppsättning på Unga Tur. Det var då de lade märke till all den ilska de dagligen gick och bar på.

– Humor är ett sätt att avväpna sin ilska och försöka göra något konstruktivt, säger Johanna Lazcano. Men det finns hela tiden ett allvar precis under ytan i vår show.

God jävla jul presenterar en mängd karaktärer, bland annat de två lärarna som ska planera skolans Luciafirande men har helt olika syn på hur det ska se ut, förklarar Emelie Florén.

– Resursläraren Eva är väldigt genusmedveten och är noga med att det ska vara mångkulturellt och rättvist. Hon tycker att pepparkaksgubbar känns tveksamma. Alla ska få vara Lucia tycker hon. Den andra läraren, Carina, vill mer ha en marknadsmässig Lucia som ska röstas fram på traditionellt vis. Hon tänker att bästa kvinna må vinna, helt enkelt. Båda lärarna vill väl, men har väldigt olika utgångspunkter.

Förutom lärarna återfinns också Stureplansbloggerskan Filippa som brinner för sina läsares konsumtionskarriär och en politisk flykting från Chile som numera är relationsrådgivare och krisar i sin socialism bland karaktärerna i showen. Här finns också en vit kränkt man som upprörs över hen-debatten, två bittra medelålders väninnor, samt en hel del utöver det. Johanna Lazcano och Emelie Florén står själva för manus och regi och sätter upp showen utan någon teater i ryggen.

– Vi ville känna oss helt fria att göra precis vad vi vill, säger Emelie Florén. Nu har vi inte behövt censurera oss eller tänka på vad som är lämpligt. Humor är ett bra redskap när man vill lyfta fram en viss problematik. Julen passar perfekt som tema, för då faller vi tillbaka i våra könsroller och sopar problemen under mattan.

Båda ser att många teatrar har tvingats bli betydligt mer marknadsmässiga och att allt som produceras ska kunna nå en stor publik. God jävla jul håller sig inte i mittfåran, den utmanar alla möjliga föreställningar i samhället och har inte behövt mjuka upp budskapet alls.

– De fria teatergrupperna är friare än institutionsteatrarna, säger Johanna Lazcano. De kan välja en spjutspets att rikta in sig på, men så får de också betala priset emellanåt med sänkta bidrag.

Johanna Lazcano poängterar att showen är full av fart och att den förhoppningsvis kommer få publiken att skratta, men att en frustration utgör grunden för hela idén.

– Vi är upprörda över så mycket. Vi vill säga vad vi tycker, men på ett roligt sätt. Jag kan bli så förbannad över att man fortfarande kallar mäns våld mot kvinnor för en kvinnofråga, till exempel. Och hela den här grejen med manliga genier i konst- och kulturvärlden gör mig väldigt upprörd. Stig Larssons sjuka uttalande om ph-värdet i tonårsflickors slidor till exempel, varför reagerar ingen på det?

Både Johanna Lazcano och Emelie Florén tror att åskådarna kommer att gå stärkta från showen, även om den berör allvarliga ämnen. Den bjuder på gapskratt och eftertanke, menar de, men manar också till förändring på många plan.

God jävla jul spelas den 5, 6, 12 och 13 december på Judy´s (Närkesgatan 8). Efter varje föreställning blir det barhäng och skön musik.

[email protected]

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu