Stärkande träning för långa unga | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Stärkande träning för långa unga

Riktigt långa ungdomar kan känna sig både klumpiga och avvikande. Därför får tonåringarna som deltar i projektet ”Vinnare i längden” specialträning och målet är att de ska bli stolta över sin längd.

Två kvällar i veckan kan långa tonåringar komma till Katrinelundsgymnasiets gymnastikhall i Göteborg och känna sig som normen. Killar som beräknas bli över två meter och tjejer som kommer att bli över en och åttiofem tränar styrka, koordination och balans tillsammans. Det handlar både om att förbättra kroppskontrollen och självförtroendet.

– Långa unga brukar ha svårt med koordinationen. Den släpar efter när man växer mycket på kort tid. Och de kan känna sig udda. Det kan vara tjejer som är huvudet längre än sina lärare när de går på mellanstadiet och som sjunker ihop för att inte synas, säger tränaren och projektledaren Jonas Autio.

Jonas Autio är själv lång och med en bakgrund inom basketvärlden har han aldrig betraktat sin längd som ett problem. Men när han letade efter långa unga till den basketklubb där han är tränare blev han snart varse att det inte gäller för alla. Han kom i kontakt med endokrinologen på Östra Sjukhuset i Göteborg dit de unga som förväntas bli riktigt långa kallas automatiskt. När överläkaren beskrev hur dåligt flera av de unga mådde över sin längd väcktes idén om ”Vinnare i Längden”.

Till skolstarten förra året kickade det treåriga projektet igång, med hjälp av pengar från Arvsfonden. Hittills är projektet det enda i sitt slag i Sverige.

– Vi måste försöka att fånga upp så många som möjligt av de unga som inte mår bra. Det här är en liten grupp men det känns självklart för oss att försöka nå dem eftersom att vi inom basketen har kunskap kring hur man arbetar med träning för långa kroppar, säger Jonas Autio.

Det är inte alla av projektdeltagarna som lider av sin längd men i en enkät svarade många att de känner sig klumpiga och udda. Och av de tio som varje år kommer i kontakt med sjukvården i Göteborg väljer hälften att sätta in hormonbehandling för att sluta växa, trots att det är förenat med bland annat en förhöjd risk för bröstcancer hos tjejer.

– Det har alltid varit ett problem om man avviker från normen. Eftersom att vi lever i en tid som är oerhört utseendefixerad så har problemet inte blivit mindre, säger Jonas Autio.

Enligt Jonas Autio är beslutet att genomgå en hormonbehandling i bland kosmetisk – man vill inte avvika för mycket. Han hoppas att ”Vinnare i längden” ska få långa unga att trivas med den kropp som naturen tilldelat dem och få dem att undvika behandling i de fall där det inte behövs.

En av de unga som deltar i projektet är Jakob Stenhede. Han är 17 år gammal och 2, 04 meter lång. Han spelar basket i division två och ser framförallt sin längd som en fördel.

– Det är bra att vara lång i basketsammanhang och på konserter är det grymt. Dessutom är det lite pondus att vara lång. Det jobbiga är att man känner sig utanför ibland, att man knappt hör vad de säger där nere.

Varje vecka tränar han med projektet och han är positiv.

– Jag kommer hit för att träna koordination och för att det är kul att träna ihop med andra långa personer som är i samma sits, säger han.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Gatans Lag siktar bortom medaljer

Spelarna i Gatans Lag är i Mexiko för att tävla i fotbolls-VM för hemlösa. Resultatmässigt ligger laget sämre till internationellt, men här hemma vinner laget alltmer respekt och vinner kamp efter kamp mot hemlöshet och missbruk.

Publiken hjälper Sverige till medalj

Det är drygt en månad kvar till avspark i årets stora fotbollsfest. Biljetterna till premiärmatchen mot Danmark är redan slutsålda och intresset tycks bara öka.

Kritik mot vräkningar inför VM och OS

Stora urbaniseringsprojekt och ombyggnad av idrottsarenor har tvingat nära 30 000 familjer runt om Brasilien att lämna sina hem. Vräkningarna sker inför att Brasilien ska stå värd för fotbolls-VM 2014 och de olympiska spelen 2016.

Hon utmanar traditionella sätt att använda staden

Anna Friberg känner på en stenmur inne i den gamla borgen för att avgöra stabiliteten och måttar snabbt med ögonen. Plötsligt svingar hon sig smidigt över och landar på andra sidan med en duns.

Det våras för parkour.

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

© 2021 Fria Tidningen