En arbetsmarknad för de friska och desperata | Fria Tidningen

Debatt


Fria Tidningar
Fria Tidningen

En arbetsmarknad för de friska och desperata

Genom bemanningsföretag fick Shora Goldkuhl snabbt jobb, men på köpet en lägre lön och osäkrare villkor.

Jag må vara korkad men det var inte förrän i dag, när jag vaknade med rosslig hals och en kroppstemperatur som gör det möjligt att pochera ägg i mitt kiss, som det riktigt gick upp för mig vilket vidrigt anställningsavtal jag accepterade i maj.

Men yes, jag har ett jobb! Ett jobb som jag verkligen tycker om att gå till och komma hem ifrån. Ett jobb som jag hade turen att faktiskt kunna välja. Jag valde bort annat för detta. Jag är inte anställd av företaget jag jobbar för, jag är inhyrd från ett stort bemanningsföretag. Inget fel med det, jag har jobbat så tidigare vilket har funkat bra och jag kan någonstans förstå fördelarna med det. Korta och snabba ryck: ut med de ineffektiva, lata och sjuka. In med de färska, hungriga och desperata.

Jag vände mig till olika bemanningsföretag för att snabbt få jobb. Och snabbt gick det! Då jag länge jobbat med liknande uppgifter var jag attraktiv som kandidat till de olika uppdragen. Fantastiskt! Det kändes som att jag hade hela världen framför mina fötter. Men något var annorlunda mot förra gången jag jobbade på bemanningsföretag.

Snabbt framgick det att det inte rörde sig om en normal anställningsform. Alla bemanningsföretag ville anställa mig som ”ambulerande tjänsteman”, trots att jobbet jag skulle utföra var hos en och samma uppdragsgivare under hela anställningen. Jag fick noggrant förklarat för mig hur avtalet var utformat:

22 500 kronor i snitt, fast det är ingen månadslön. Lönen kommer att skifta från månad till månad beroende på hur många dagar en månad består av samt hur många helgdagar den har. Du får en garantilön på 128,91 kr/tim de första 133 timmarna och sedan något som kallas för prestationslön om 139,22 kr/tim på resterande timmar. Glimrande, värdefulla guldtimmar. Men det blir ju ungefär samma sak, försäkrar samtliga med sliskigt sockersöt röst.

Nämnde jag att jag vikarierar på 100 procent? Vadå prestation? Jag ska ju vara där varje dag.

Nåväl, det innebär i alla fall att jag med den nya modellen tjänar 24 245 kr i augusti och 19 790kr i december. Visst, på ett år har jag en snittlön på 22 500 kr i månaden. Jag skrev på anställningsavtalet med spretande känslor. Och ja, nu har jag ett jobb som jag älskar. Men jag har också gått med på förlora mer pengar när jag inte kan vara på jobbet. Oavsett om jag har tjänstledigt, är sjuk, ska till doktorn eller göra något annat kul så ryker pengarna från min vackra och pimpade prestationslön.

Shora Goldkuhl

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen