"Punken måste hantera sexismen" | Fria Tidningen
Fria Tidningen

"Punken måste hantera sexismen"

– Jag har varit en del av punkscenen i femton år, så det kändes viktigt för mig att försöka ge en inblick i mitt och andra kvinnors liv, säger den amerikanska dokumentärfilmaren Amy Oden, Sverigeaktuell med From the back of the room. Filmen består av intervjuer med kvinnor som har spelat eller spelar i punk- och punkrockband, från de mest välkända banden som riot grrrl-legenderna Bikini Kill till mindre kända artister som queercorebandet Tribe 8 och metalbandet Kylesa.

Filmen tar bland annat upp frågan om hur situationen ser ut för kvinnor inom punkvärlden. Amy Oden visar på styrkan och modet att gå sin egen väg, men väjer inte för de hinder som kvinnliga punkare kan behöva ta sig över för att kunna ta plats på en mansdominerad scen. Som en av kvinnorna i filmen säger: ”Jag går på punkkonserter och kollar mig omkring och tänker: varför finns det inga kvinnor på scenen?”

Amy Oden menar att det är viktigt att erkänna att det finns problem med sexism, rasism och klasshat även inom punkscenen – och att dessa problem måste diskuteras.

– Om det är något jag har lärt mig av att vara en del av punkvärlden så är det att det inte är så stor skillnad från andra samhällen, och att det finns stora skillnader inom gruppen. För mig har det gått upp och ner. Ibland har jag älskat att vara en del av punken, ibland har jag hatat det.

Hon tror att det i dag har blivit lättare för tjejer som vill spela punk att ta sig fram. Starkt bidragande till förändringen är riot grrrl-rörelsen som drog igång i USA i mitten av nittiotalet. Band som Bikini Kill, Le Tigre och Sleater-Kinney hade alla ett starkt feministiskt budskap.

– Riot grrrl fick många fler kvinnor att tänka att de kunde spela, både inom punkscenen och utanför. Det gjorde också att den feministiska rörelsen började se kulturellt och konstnärligt skapande som en legitim feministisk aktivism.

From the back of the room har Sverigepremiär på Glassfabriken i Malmö för att sedan turnera upp genom landet. Amy Oden ska vara med på filmvisningarna och ser gärna att det blir diskussioner efteråt.

– Jag tror att alla kan lära sig något av den här filmen. Punkare kan behöva se den för att förstå att den värld de lever i inte är perfekt och att den inte är separat från resten av världen.

Fakta: 

FAKTA

Amy Oden är 31 år och bosatt i Washington DC. From the back of the room är hennes första långfilm. Filmen dokumenterar 30 år av kvinnlig punkhistoria i USA, bland annat riot grrrl-rörelsen som uppstod i början av 90-talet.

Rekommenderade artiklar

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2021 Fria Tidningen