Afghanskt parti förbjuds | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Afghanskt parti förbjuds

Det afghanska Nato-kritiska partiet Solidarity Party of Afghanistan, SPA, har förbjudits efter att de genomfört en protest mot krigsherrar.

SPA är ett åtta år gammalt parti vars hjärtefrågor är demokratisering, sekularism och jämlikhet. Senaste valet år 2010 bojkottade de i protest mot att lokala makthavare tilltvingade sig röstsedlar från väljarna genom hot och våld.

Nu hotas SPA av rättsliga åtgärder efter en demonstration den 30 april, då hundratals anhängare av partiet brände porträtt av forna jihad-ledare såväl som kommunistledare och krävde att alla förövare av krigsförbrytelser de senaste 30 åren ska ställas till svars.

Protesten markerade årsdagarna av kuppen den 27 april 1978, som förde en pro-sovjetisk fraktion av det styrande kommunistpartiet PDPA till makten, och den 28 april 1992 då kommunistregimen föll samman och ersattes av ”fundamentalister och krigsherrar stödda av Pakistan och USA”.

Efter demonstrationen gick flera utpekade medlemmar av den afghanka senaten genast till attack mot partiet och krävde att det skulle förbjudas. Efter att en representant för partiet kallats till en utfrågning där kritiken upprepades beordrade det afghanska justitiedepartementet i måndags att partiets aktiviteter ska frysas i väntan på en utredning av säkerhetsapparaten.

Attackerna mot partiet bekräftar enligt SPA att deras manifestation gjort makthavarna ”nervösa”. ”Historien lär oss att verklig demokrati, frihet och rättvisa alltid kräver offer. Likt den unga tunisier som inspirerade den arabiska våren, behöver vårt olycksaliga land människor som vågar ta risker och försvara friheten mot förrädarna”, skriver partiet i ett uttalande.

Fakta: 

<h2>>> Läs även vår <a href="http://www.fria.nu/artikel/91602">intervju</a> med Anosh Hamta från SPA som besökte Sverige i januari. </h2>

Rekommenderade artiklar

© 2019 Fria Tidningen