Fria Tidningen

Hbt-utbildning okänd i Skåne

Ohälsan och otryggheten är stor bland hbt-ungdomar. Därför erbjuds kommuner en gratis utbildning. Men av Skånes 33 kommuner är det bara Malmö stad som har nappat.

Det är Ungdomsstyrelsen som står för utbildningen. Anledningen är en rapport som myndigheten släppte 2010. Resultaten var oroväckande, unga homosexuella, bisexuella och transpersoners hälsa var betydligt sämre än befolkningen i övrigt.

En av orsakerna ansågs vara bristen på fördomsfria mötesplatser.

– Vi vet att hbt-personer i högre utsträckning råkar ut för våld i hemmet och i skolan. Därför är det extra viktigt att det finns mötesplatser där unga kan vara trygga, säger Jonah Nylund, projektledare på Ungdomsstyrelsen.

För  att komma tillrätta med problemet fick myndigheten i uppdrag av regeringen att utbilda personer som arbetar med fritidsverksamhet för att skapa just fördomsfria mötesplatser.

Men i Skåne är det bara Malmö som tagit chansen. När Skånes Fria Tidning ringer runt till fem stora kommuner i regionen känner de flesta cheferna inom fritidsverksamheten varken till rapporten eller den utbildning som Ungdomsstyrelsen erbjuder.

Monica Linderos är enhetschef med ansvar för Helsingborg kommuns fritidsgårdar. Hon medger att de brustit i arbetet med frågor som rör just hbt.

– Tyvärr har det varit dåligt med det. Tidigare tog vi in personer från RFSL som föreläste, jag vet inte riktigt varför det upphörde. En utbildning hade naturligtvis kunnat vara intressant, säger hon.

Inte heller i Kristianstad har man gjort någon särskild insats mot hbt-frågor. Man känner inte heller till Ungdomsstyrelsens rapport eller utbildning. Margareta Osiecka är samordnare för Kristianstads fritidsgårdar.

– För oss är det solklart att alla ska behandlas lika. Men en utbildning låter så klart bra, jag ska ta upp frågan på nästa möte i juni och se om det finns ett intresse, säger hon.

Att så många chefer inte känner till rapporten eller utbildningen tycker Jonah Nylund är underligt.

– Jag tror egentligen intresset finns men ofta handlar om en brist på kunskap, säger hon.

Peter Bernhov som är chef för Trelleborgs ungdomsenhet säger att han sett rapporten men medger att hbt-frågor varken tas upp i de måldokument som verksamheten tagit fram eller den handlingsplan som finns.

– Tyvärr är det inte något som vi har jobbat med. Vi får ta det till oss. Men vi arbetar efter allas lika värde så jag tycker nog att det ingår medvetet eller omedvetet i vårt arbete.

Någon utbildning från Ungdomsstyrelsen har han inte hört talas om.

Ingår det inte i dina arbetsuppgifter att ha koll på om sådana här utbildningar erbjuds?

– Jo, det tycker jag nog. Vi brukar ha bra koll men det är nog något som vi måste ha missat. Det här är klart något som vi kan bli bättre på.

Fakta: 

En transsexuell person upplever sin fysiska kropp som felkönad. Det är vanligt att man då också vill förändra den så att den bättre passar det upplevda könet.

Hbtq står för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer.

Läs även: ”Det kan hända saker på alla platser”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu