Fria Tidningen

De satsar på miljö i jakten på ligatitlar

Traditionens makt är alltjämt stor inom den brittiska fotbollen. Men tack vare en nytänkande ägare är en grön fotbollsrevolution i full gång hos klubben Forest Green Rovers.  Målet är att visa att långsiktigt miljötänkade och sportsliga framgångar kan gå hand i hand.

– Vi testar olika idéer. Vi får dem att funka och visar andra klubbar hur det ska göras och framförallt att det kan göras, säger klubbens ägare Dale Vince. Vi hoppas också att dessa idéer inte bara kommer att spridas inom fotbollen utan även över till andra sporter som exempelvis rugby och cricket.

När Forest Green Rovers möter ligaledarna Fleetwood Town skiner solen lågt över hemmarenan The New Lawn, pittoreskt belägen på en kulle utanför den lilla staden Nailsworth. Förutom att gräsmattan verkar vara i perfekt skick hade ligamatchen i Conference National, Englands femte högsta serie, kunnat ha spelats i stort sett varsomhelst i landet. Stuart Brennan, pressansvarig för klubben berättar vad ett otränat ögonpar på tillfälligt besök i Gloucestershire i sydvästra England lätt kan missa från sin utsiktsplats högt uppe på huvudläktaren.

– På läktartaken finns 180 solpaneler. Den stora tanken du ser borta i vänstra hörnet, vid sidan av målet, där samlas och återvinns regnvatten från planen, och fotbollsplanen i sig är på väg att bli ekologisk. Men det här är bara början, säger Brennan.
 
Sällan har namnet på en fotbollsklubb och dess ändamål varit mer passande än när miljöenergientreprenören Dale Vince mötte Forest Green Rovers och blev klubbens huvudsakliga ägare och tillika ordförande för ett och ett halvt år sedan. Klubben som bildades redan 1890 levde då på ruinens brant, med enorma ekonomiska problem efter år av kortsiktig planering i jakt på snabba framgångar som aldrig införlivats. Men sedan den lokala sonen Vince, med slitna jeans, t-shirt och halvlångt hår, klev in som en frisk fläkt och räddade klubben från att gå under har inte mycket varit sig likt runt The New Lawn.

I ett pressmeddelande på Forest Green Rovers hemsida står följande att läsa om klubbens ambitioner: "Forest Green Rovers vill vara vägledande både på och utanför planen. Fotbollssupportrar är en stor och passionerad publik, och vi vill först och främst vinna för våra fans, men också vinna över våra fans med en idé om ett långsiktigt miljötänkade inom både idrott och i livet."

Introduktionen av solpaneler, vattentank och ekologisk fotbollsplan i all ära. Mer banbrytande var dock beslutet att för ett år sedan förändra matvanorna inom klubben. Rött kött förbjöds från spelarnas kostcirkel och inte långt efter försvann alternativet även från hemmaarenans kiosker. Dale Vince, som själv är vegan, vidtog åtgärden dels från ett hälsoperspektiv men också med tanke på den stora energiåtgången som krävs för att producera rött kött.

– Visst finns det vissa supportrar som säger att Dale tvingar på dem hans egna åsikter, men det hela handlar om klubbens etos, och att minska vårt ekologiska fotavtryck. Vad Dale vill göra är att få supportrarna att öppna ögonen för just dessa frågor, säger Brennan.

Fisk och kyckling tillåts dock fortfarande i spelartruppen, där två av spelarna nyligen för övrigt blivit vegetarianer. När det drar ihop sig till halvtid i ligamatchen mot Fleetwood Town från nordvästra England radar hemmasupportrarna upp sig i kön till kiosken bakom ena kortsidan. Här har den typiska menyn på brittiska fotbollsarenor bestående av hamburgare och pajer av ofta okänt innehåll ersatts med exempelvis falafel och hummus.


– Jag är inte rädd för att prova den nya maten, säger Steve Wright, en supporter i 50-årsåldern som stött klubben i 15 år. Jag föredrar till och med veggieburgaren i jämförelse med den gamla hamburgaren.

Bortsett från ändrade matvanor är han också positiv till de förändringar som skett i klubben sedan dess överlevnad säkerställts och ser nu fram emot att blicka uppåt i seriesystemet.

– Klubbens ägare gör ett bra jobb, med det gröna tänkandet, planen och solpanelerna. Det ser positivt ut och jag tror att vi snart kommer gå upp en division, säger Wright.

Energianvändningen inom idrotten är än så länge ett ganska outforskat område och media i allmänhet skriver sällan om ämnet. Forest Green Rovers arbete är förvisso bara in inledningsskedet, men redan nu har klubben fått värdefull draghjälp. För ett drygt halvår sedan grundade Gary Neville, en numera pensionerad Manchester United-back med 85 landskamper för England på sin meritförteckning, initiativet Sustainability in Sport, där han tillsammans med Forest Greens ägare Vince försöker öka fotbollssupportrars miljömedvetenhet.  En viktig del i initiativets framtida framgångar finns i det pågående arbetet hos Forest Green Rovers, enligt klubbens presschef.
 
–  Vi är på god väg att skapa en europeisk standardmall för hur långsiktigt miljötänkade inom idrottsklubbar ska mätas.  Förhoppningsvis blir mallen klar nästa år, och vi hoppas att flera klubbar och idrottsförbund kommer att se förmånerna med detta och ta efter. Redan nu har vi pratat med exempelvis det engelska cricketförbundet, säger Brennan.

Samtidigt fortsätter testandet för fullt i idéfabriken Forest Green Rovers. En eldriven automatisk gräsklippare anlände till klubben häromveckan, och det talas även om en elbuss, laddningsstation för elbilar utanför arenan, lågenergistrålkastare på hemmaarenan, soldrivna värmeslingor under planen till allt mer radikala tankar att i framtiden exempelvis kunna spela med en helt vegansk spelartrupp.

Men mitt i allt detta är det lätt att glömma bort den sportsliga sidan. Den gör sig påmind med ett sent segermål av bortalaget Fleetwood Town. Mittenplaceringen i tabellen visar att Forest Green Rovers redan nu visserligen är i en bättre position resultatmässigt sedan Dale Vince tog över klubben, men planerna för hans unga hungriga lag, med långa spelarkontrakt där ekonomin inte äventyras, är på lång sikt mycket högre än så.

– Om tio år spelar laget i the Championship (ligan under Premier League, Englands högsta serie), säger Vince.


Fakta: 

<h2><strong>Kort om vad Forest Green rovers gör i miljöväg:</strong><br><br>- Klubben jobbar för att kunna samla regnvatten från stadions tak för att använda till bevattning av planen.<br><br>- Gräsmattan ska bli ekologisk<br><br>- LED-belysning på hela arenan som automatiskt anpassar behovet av hur mycket ljus som för tillfället behövs<br><br>- Totalt 180 solpaneler på läktarens tak<br><br>- Hög andel ekologisk och närproducerad mat för spelare och i utbudet i klubbens kiosker. Rött kött är borttaget ur menyerna och från spelarnas tallrikar. Målsättningen är att maten som serveras och säljs ska vara vegetarisk och vegan.<br><br>Källa: www.forestgreenroversfc.com<br></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

OS kan bli chansen för rysk damhockey

Där finns redan Europas bästa klubblag. Nu hoppas Ryssland att hemma-OS i Sochi nästa år ytterligare kan knuffa fram damhockeyns utveckling och locka fram en ny generation spelare.

Fria Tidningen

Hos fotbollslaget Beitar gror rasismen

Beitar Jerusalem, toppfotbollslag i Israel, är nära knutet till den politiska högern. Frias skribent Henrik Manninen har granskat laget, och hittat en djupt rotad rasism.

Fria Tidningen

Hockeyn bygger broar mellan katoliker och protestanter

Ishockeylaget Belfast Giants grundades med målet att försöka etablera en ny sport som en delad stad kunde samlas kring. I dag, nästan elva år senare, har klubben ett högre publiksnitt än stadens fotbollsklubbar och handlar om så mycket mer än bara ishockey.

Fria Tidningen

Slagskämpen som blev miljökämpe

Han var en av 00-talets mest fruktade råskinn inom den nordamerikanska proffsishockeyn. I dag slåss den före detta AIK-forwarden Georges Laraque istället för en bättre värld.

Fria Tidningen

Spelen som förvandlar Glasgow

Om mindre än fyra år står Glasgow värd för ett av världens största idrottsevenemang, Samväldesspelen. Inför detta byggs det febrilt i en av de mest förfallna delarna av staden. De som bor där kommer i andra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu