Marta kan betyda allt | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Marta kan betyda allt

Tiden för allsvenska fotbollspremiärer är här. Fria tidningens Oskar Wiktorsson tippar toppen i de allsvenska ligorna:

Damallsvenskan

Nedläggningen av amerikanska WPS har inneburit att stora namn har värvats till de allsvenska klubbarna.

Förra året var det LdB FC Malmö och Kopparbergs/Göteborg FC som slogs om Kronprinsessan Victorias Pokal, ett slag som Malmöiterna gick segrande ur.

Denna säsong tror jag dock att det kommer att stå mellan två andra lag:

 

Tyresö FF

Laget som slutade på fjärde plats har varit flitiga på transfermarknaden.

Förutom att man värvat storstjärnan Marta Vieria da Silva (WNY Flash) har man också tagit in landslagsspelarna Linda Sembrant (K/Göteborgs FC), Lisa Dahlkvist (K/Göteborgs FC), Carolina Seger (LdB FC) samt spanska landslagets offensiva mittfältare Veronica Boquete (Voronezh). Man har alltså förstärkt laget på samtliga positioner från backlinjen till anfallet.

 

Linköping Fotboll Club

LFC är också ett lag som förstärkt med stora namn som bland annat fjolårets skytteligavinnare Manon Melis (Sky Blue FC), landslagsmittfältaren Nilla Fischer (LdB FC) och Lisa De Vanna (Newcastle Jets).

Laget som förra säsongen tog en blygsam sjätteplacering kommer 2012 vara en kraft att räkna med. Kanske toppstriden mellan favoriterna Tyresö FF och LFC avgörs redan den 17 april då de möts på Folkungavallen i Linköping.

 

 

Herrallsvenskan

I årets upplaga av herrarnas allsvenska kan den skånska dominansen vara på väg att brytas. Efter att Lennart Johanssons pokal de senaste två åren befunnit sig i södra Sverige ser den nu ut att förflyttas nordväst. Jag tror på dessa lag:

 

IFK Göteborg

Det har nog inte undgått någon, Göteborgs kamrater storsatsar inför säsongen 2012/13. I media har det talats om ”Real” Göteborg då man köpt in storspelare som Nordin Gerzic (Örebro SK), Pontus Farnerud (Stabæk), John Alvbåge (Örebro SK), Daniel Sobralense (Kalmar FF) Kjetil Waehler (Aalborg). Man har även sen tidigare tagit in Philip Haglund (Heerenveen) och Emil Samuelsson (Hamlstad BK).

I kombination med sin ungdomsverksamhet, den nya tränaren Mikael Stahre och alla blivande storspelare som Joel Allansson, Tobias Sana och supertalangen Robin Söder (som ser ut att var på gång igen) är man på pappret det starkaste laget i herrallsvenskan.

 

IF Elfsborg

På tal om bäst på pappret, de ständiga favoriterna Elfsborg har som vanligt ett väldigt starkt lag med trotjänaren Anders Svensson, Förre Fulhams proffset David Elm och Stefan Ishizaki. Man har även många unga spelare som förra året etablerade sig i startelvan så som Niklas Hult och Johan Larsson samt inför säsongen förstärkt med Viktor Claesson (IFK Värnamo), Kevin Stuhr - Ellegaard (klubblös, tidigare i Heerenveen, skadad), Kenneth Höie (IK Start) och Stefan Larsson (Kalmar FF).

Men det viktigaste nyförvärvet i Elfsborg 2012 är nog tränaren Jörgen Lennartsson. Chans för nya idéer, nya tag. Något som kan ta boråsarna riktigt långt i årets herrallsvenska.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Publiken hjälper Sverige till medalj

Det är drygt en månad kvar till avspark i årets stora fotbollsfest. Biljetterna till premiärmatchen mot Danmark är redan slutsålda och intresset tycks bara öka.

Kritik mot vräkningar inför VM och OS

Stora urbaniseringsprojekt och ombyggnad av idrottsarenor har tvingat nära 30 000 familjer runt om Brasilien att lämna sina hem. Vräkningarna sker inför att Brasilien ska stå värd för fotbolls-VM 2014 och de olympiska spelen 2016.

Hon utmanar traditionella sätt att använda staden

Anna Friberg känner på en stenmur inne i den gamla borgen för att avgöra stabiliteten och måttar snabbt med ögonen. Plötsligt svingar hon sig smidigt över och landar på andra sidan med en duns.

Det våras för parkour.

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

© 2021 Fria Tidningen