Stockholms Fria

Basar under jobbar sig uppåt

Som en motpol till Skrapans kommersiella utbud ovan jord finns Basar under. En trappa ner i köpcentrat på Södermalm öppnar sig en alternativ marknad och mötesplats för kreativitet och inspiration.

Basar under, som öppnade i februari i år, är ett ungt konstnärskollektiv där tio entusiastiska och drivna entreprenörer håller i olika återkommande teman och evenemang. Drivkraften är att skapa en ny sorts mötesplats i Stockholm, en plats där kreativiteten står i centrum. Genom marknader, workshops och seminarier arbetar de för att lyfta fram unga designers, göra konsten tillgänglig och erbjuda unik vintage och secondhand.

– Vi kände att det saknades en plats för ungdomar i Stockholm att mötas. Det finns många forum på nätet där unga kan träffas, men inte i verkligheten, säger Minda Jalling, en av krafterna bakom Lokal 78, som en fredag i månaden anordnar seminarier och workshops för unga. De flesta arrangemangen är gratis, men ibland måste ända arrangörerna ta symboliskt betalt.

– En dj-workshop kostar annars flera tusen, hur många unga har råd med det? Vi plockar istället hit människor som tycker att det är kul att lära ut och då kostar det 20–30 kronor att delta, fortsätter Minda Jalling.

Helgmarknaderna, med inriktning på vintage, design och konst, drar i snitt upp till tusen besökare, men antalet människor som hittar hit växer hela tiden. Bakom Basar under står Melina Bergström och Gabriella Björklund, som tidigare drivit liknande projekt i mindre skala.

– Det närmaste man kan komma vårt koncept finns i London och Berlin. Vi har en unik blandning av shopping, konst och design. Oavsett om du är ute efter billiga second hand-fynd, exklusiv vintage eller lokal konst har du chansen att hitta det här. Samtidigt drivs vi av en tydlig politisk värdegrund där vi värdesätter det icke-kommersiella. På så sätt kan vi erbjuda något som är unikt för Stockholm, säger Melina Bergström.

Med billiga bord för de som har second hand att sälja och kostnadsfria rum för utställningar är Basar under öppen för alla, oavsett om du är etablerad konstnär eller försäljare eller just har startat din verksamhet.

– Syftet är att inspirera och bringa fram kreativitet hos människor oavsett kön, ålder och bakgrund. Det är många band som har haft sina första spelningar hos oss, berättar Melina Bergström.

– Vi hoppas att det ska bli rutin för folk att gå hit. Lyssna på bra musik eller bara hänga och kolla på konst och folk. Att det blir en kul grej att göra i Stockholm.

Som stad satsar Stockholm just nu på en mer internationell prägel med fler marknader och alternativa mötesplatser. Basar under-kollektivet har redan fått förfrågningar från Stockholms stad om ett samarbete.

– Det känns förstås väldigt smickrande. Tyvärr har staden ingen budget för den här typen av verksamhet, men de vill gärna knyta bra entreprenörer till sig. Just nu jobbar vi i princip gratis, men då kan vi i alla fall göra det på vårt eget sätt. Om Stockholms stad ska blanda sig i kommer det alltid att finnas restriktioner, säger Gabriella Björklund.

– Det är otroligt hur mycket vi har byggt upp utan att behöva skriva på några miljonkontrakt. Vi börjar långt ner för att sedan bygga oss uppåt. På så sätt kan vi expandera utan att riskera att förlora vår personliga prägel.

I framtiden hoppas Basar under-kollektivt på att kunna hålla öppet även på vardagar och Melina Bergström önskar att de ska få funktionen som ett kulturcentrum med bland annat filmkvällar.

– Eller rullskridsko-disko, inflikar Gabriella Björklund. Det vore coolt.

Fakta: 

FAKTA

Basar under-kollektivet erbjuder:

Lokal78: Seminarier och workshops där unga lär unga.

Original style: Unik vintage och burlesk.

Konstbazar: Som en vårsalong för både graffare och välkända konstnärer.

Bagainmarket: Second hand med clubkänsla.

Feedmybaby designmarket: Designmarknad för smycken, möbler. Dessutom livemusik och konst.

Se hemsidan www.basarunder.com för respektive datum.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tillsammans på väg mot ett språk

Livstycket i Tensta kallar sig för ett modernt kunskap- och designcenter. Nu är de aktuella med utställningen om projektet Vi dricker te och lär oss e på Stockholms stadsmuseum. I projektet har kvinnor som invandrat från andra länder lärt sig att läsa och skriva. Det behövs en mångfald av metoder för att nå fram till det skrivna språket.

Stockholms Fria

De sjunger för klimatet

Med sånger som ”Jag vill ha blommig sojakorv till lunch” och ”Nu tändas tusen kolkraftverk” vill de öka folks medvetenhet om miljöfrågor. Ekokören sjunger för hållbar utveckling och SFT var med under en konsert på Södra station.

Stockholms Fria

Hundra år av arbetarbildning

För 100 år sedan grundades Arbetarnas bildningsförbund av Socialdemokraterna, LO och Kooperativa förbundet. Sedan dess har verksamheten blivit internationellt uppmärksammad. Förklaringen är enkel, menar Anne Stringberg, jubileumsansvarig: ”Alla vet att vad man än vill lära sig så finns det en studiecirkel för det.”

Fria Tidningen

Kulturskolan som ger hopp inför framtiden

Det dagliga livet i Palestina är en kamp mot vägspärrar, rädsla och restriktioner. Barn och unga vågar sällan se längre än till morgondagen. Kulturorganisationen Vaca vill vara en motvikt till osäkerheten.

Fria Tidningen

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2024 Fria.Nu