Göteborgs Fria

Endast 440 nya hyresrätter det senaste året

Trots att det är hyresrätter som behövs i Göteborg, byggdes flest bostadsrätter under 2011. Förutom detta visar nya siffror för det gångna året också att kommunen inte nådde sina egna mål.

Det är Fastighetskontoret som i sin årliga rapport över bostadsbyggandet i staden visar att att man inte nått upp till sina mål på 2 000 nya bostäder varje år. Ett flertal anledningar sägs ligga bakom resultatet. Bland annat har tidigare års lågkonjunktur sänkt viljan hos privata bolag att bygga nytt och det visar sig först nu.

– När vi som stad bygger har vi tidigare inte haft verktygen för att kunna möta lågkonjunkturer utan varit i händerna på privata bolag och vill inte de bygga har vi inte kunnat göra mycket, säger Ulf Kamne (MP), ordförande i fastighetsnämnden.

Totalt färdigställdes 1 702 bostäder i Göteborg i fjol. Av dem är 695 bostadsrätter och 440 hyresrätter. Resten är småhus och gruppbostäder. Siffrorna är något längre än 2010. Samtidigt har också de styrande partierna satt upp ett mål på 10 000 nya bostäder under sin mandatperiod. Något som kan bli svårt om man fortsätter i samma takt.

– Jag tror fortfarande att vi kan nå målet, vi vänder på alla stenar och trycker på alla bostadsbolag som vill bygga. Vi har också gjort insatser för att öka byggandet. Men vi ligger inte bra till, säger Ulf Kamne.

Även om han tror målet är uppnåeligt är Ulf Kamne självkritisk till hur man uttryckt sig under valkampanjen.

– Helt ärligt har vi ganska små chanser att påverka det på fyra år. Det kan ta fem år från detaljplan till färdigt bygge. Kanske skulle man istället prata om hur många bostäder staden ska göra detaljplaner för på fyra år.

Det byggdes fler bostadsrätter än hyresrätter under 2011 och trenden ser ut att hålla i sig även i år. Detta trots att det, enligt rapporter från Länsstyrelsen, är stor brist på hyresrätter och ingen brist alls på bostadsrätter. Enligt Hyresgästföreningen behövs det 9 200 billiga lägenheter till ungdomar snarast. Även kring de frågorna är Ulf Kamne självkritisk. Han uppger att viljan hos de styrande och kommunen är att man ska kunna bygga fler hyresrätter men att det är svårt.

– Det går långsamt att ändra sådant där. Man kan säga att det inte har fungerat helt smärtfritt mellan kommunens bolag och förvaltningar som ansvarar för de här frågorna, berättar Ulf Kamne. Man skyller på varandra för att vissa saker inte fungerar och vem som ska göra vad. Vi försöker nu samla ihop oss och inte låta sådana dumheter komma i vägen för byggandet.

Danielle Zachrisson är bostadspolitisk samordnade för organisationen jagvillhabostad.nu som verkar för fler bostäder för unga. Hon är inte nöjd med Göteborgs siffror och menar att det kommunernas ansvar att bygga fler hyresrätter.

– Byggtakten är för låg, det måste byggas mer av allt. Det som byggs måste matchas ungas behov, oavsett vad det är, säger hon. Vi tycker att kommunerna måste vara mer proaktiva i sina markanvisningar. När de säljer mark måste de ställa högre krav på vad som byggs där.

Danielle Zachrisson säger också att det långsamma byggandet kan ha stora effekter på staden.

– Det kommer stå en herrans massa människor som inte har någonstans att bo. Generellt kan det betyda att människor drar sig ifrån att flytta till Göteborg och det slår ju mot tillväxten, säger hon. 

Fakta: 

Bostadsbyggandet i Göteborg 2011

• 1 702 bostäder färdigställdes under 2011.

• 695 bostadsrätter byggdes.

• 440 hyresrätter byggdes.

• 280 småhus byggdes.

• 68 gruppbostäder byggdes. 

• 2010 byggdes det 1 850 bostäder.

• Vid slutet av 2011 pågick byggandet av cirka 2 800 bostäder. 

Läs även:

Akut bostadsbrist i Göteborg – träffa tre drabbade

Noll nya studentbostäder

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu