Fria Tidningen

Nu vill KD slopa steriliseringskravet – men nytt lagförslag kan dröja

Kristdemokraterna skrotar nu kravet på tvångssterilisering vid könskorrigering och byte av juridiskt kön. Beslutet välkomnas av en rad trans- och hbtq-organisationer. Men enligt KD kan lagförslaget dröja till hösten och kampen för att få igenom en snabb lagändring fortsätter.

Kristdemokraternas ledning skriver på DN debatt att de nu har tänkt färdigt i frågan om att slopa kravet på sterilisering vid byte av juridiskt kön. Partiet ställer sig nu bakom alla andra riksdagspartier, förutom Sverigedemokraterna, som vill avskaffa steriliseringskravet. KD motiverar sin ändrade ståndpunkt med principen om allas lika värde och att det inte ligger i kristen tradition att låta överheten tvinga personer till sterilisering.

– Det är glädjande att KD har tagit sitt förnuft till fånga och sällat sig till de partier som är för mänskliga rättigheter, säger Maria Sundin, sekreterare i Transgender Europe, TGEU, en sammanslutning av 44 transpolitiska organisationer i Europa.

Hon understryker samtidigt att det mest beklämmande inte har varit KD:s ståndpunkt utan de övriga tre borgliga partiernas feghet. Även på RFSL, där avskaffandet av steriliseringskravet har varit en av de mest prioriterade frågorna, kom beskedet som en lättnad även om det inte var helt oväntat.

– Vi hade fått signaler om att en förändring var på gång att ske inom KD men att det kom så snabbt var oväntat. Det är en fantastisk framgång för oss, för hbt-rörelsen och internationella mänskliga rättighetsorganisationer. Vi är många som har arbetat tillsammans för det här. Vi ser också att Hägglund i debattartikeln använder sig av samma retorik som oss med tydliga hänvisningar till kroppslig integritet och mänskliga rättigheter, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund.

RFSL fortsätter nu att arbeta för en snabb hantering och verkställande av ett konkret lagförslag.

– Det finns nu inga hinder för att förslaget ska finnas med i vårens proposition så att man snabbt kan få igenom lagändringen. Vi kommer fortsätta ligga på för att det ska hända.

Inte heller TGEU ser kampen som avslutad i och med de nya beskeden.

– Vi är fortfarande inte på det klara med hur eller när det ska ske, bara att det ska ske. Vi lägger inte ner kampen än på länge, säger Maria Sundin.

Hon menar också att det återstår stora delar av det reformarbete som Socialstyrelsen föreslog i sin rapport 2010. Exempelvis är inte transpersoner skyddade av hatbrottslagstiftningen och Sundin menar att det även inom vården krävs stora insatser.

– Vi behöver föra en dialog med vården för att på så sätt få en vård som passar den nya lagen. Inte en enda av läkarutbildningarna innehåller någon som helst kunskap om den här gruppen av personer. Inte heller inom psykiatrin. Det finns bara en enda vårdgrupp som får utbildning i ämnet, och det är logopeder.

Kravet på sterilisering vid könsbyte härrör från en lag från 1972 och enligt Maria Sundin har Sverige de längst gående kraven i världen.

– Många andra länder nöjer sig med enbart sterilisering, men för att få fastställelse i Sverige måste även papper visas upp på att sparade könsceller har förstörts.

Det är alltså i dag inte möjligt att spara nedfrysta ägg eller sperma för framtida bruk, något som även det kommer att försvinna i och med den nya lagen. Att Sverige nu är på väg att slopa steriliseringskravet har gett starkt positiva internationella reaktioner.

– Vi hoppas sätta en standard för fler länder, inte minst i Norden, säger Ulrika Westerlund som berättar att diskussioner redan inletts i samtliga nordiska länder med hänvisning till den svenska debatten.

– Sverige går från att vara en av bakåtsträvarna till att ligga i framkant. Det är en stor framgång, konstaterar Maria Sundin.

Men enligt David Lega, andra vice ordförande i Kristdemokraterna, är det inte säkert att lagförslaget kommer med i vårens proposition, utan först i oktober. Men att KD skulle vara en bromskloss i frågan är något Lega tillbakavisar.

– Jag tycker snarare att det visar på eftertanke och att vi tar frågan på största allvar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fler förbud mot avverkning av skog

Skogsstyrelsen skärper ytterligare tillsynen av skogsvårdslagen. I fortsättningen ska beslut om förbud mot avverkning och föreläggande kunna tas utan ett fältbesök. Naturvårdsorganisationen Skydda skogen är försiktigt positiv.

Fria Tidningen

Barnfamilj hänvisas till internflykt

Efter tre år i Sverige utvisas en barnfamilj från Dalarna och hänvisas av Migrationsverket till internflykt inom Afghanistan. Det trots att en halv miljon afghanska internflyktingar enligt Amnesty lever i misär med risk att dö till följd av svält och sjukdomar.

Fria Tidningen

Kalix får neka elever finskundervisning

Skolinspektionen ger Kalix kommun rätt när det gäller beslutet att säga nej till modersmålsundervisning i finska för 37 elever. Det trots att minoritetsspråklagen som trädde i kraft 2010 ska stärka minoritetsgruppers grundläggande rättigheter.

Fria Tidningen

Vården lever inte upp till patientmål

Svensk sjukvård lever inte upp till målet att utgå från patienternas perspektiv. Enligt en ny rapport från Myndigheten för Vårdanalys leder detta inte enbart till att patientens tillfrisknande försenas utan gör också vården onödigt dyr.

Fria Tidningen

Kräver att indiskt vapenavtal upphävs

Det svenska granatgeväret av modellen Carl Gustaf som nyligen påträffades i Burma kom från Indien. Det visar ISP:s utredning. Föreningen Svenska Freds kräver nu att vapensamarbetet med Indien stoppas.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu