Fria Tidningen

Terrordomen i Etiopien – en chock

På onsdagen dömdes Johan Persson och Martin Schibbye både för terrorbrott och för olaglig inresa i Etiopien. Domen har väckt starka känslor i Sverige och för många kom beskedet som en chock.

Martin Schibbye och Johan Persson är inte ensamma om att ha tystats ner av den etiopiska regimen. Enligt en ny rapport från Amnesty International har, sedan i mars i år, över 100 medlemmar ur oppositionspartier och sex journalister, däribland svenskarna, gripits i Etiopien för påstått samröre med olika förbjudna terroristorganisationer. Inför domen hade många hoppades i det sista på att svenskarna enbart skulle dömas för illegal inresa. Det visade sig dock att domaren gått i princip helt på åklagarens linje. De två svenskarna riskerar nu långa fängelsestraff. Maxstraffet är 25 år, åklagaren yrkar på minst 15 år.

– Jag är bedrövad och orolig, hoppet hade tänts för en mildare dom, sa Urban Löfqvist kanslichef på Reportrar utan gränser strax efter att domen avkunnats.

Amnestys svenske generalsekreterare Lise Bergh menar att domen är oerhört allvarlig men knappast förvånande.

– Hela processen är starkt politiserad, regeringsföreträdare och premiärminister Meles Zenawi har tidigare gått ut med att alla gripna, inklusive Johan och Martin, är skyldiga och att regimen kommer att fortsätta att arrestera oppositionella.

I sin rapport pekar Amnesty på att regimen begränsar pressfriheten alltmer, och de journalister som fortfarande vågar verka i landet betalar ett allt högre pris för att göra sitt jobb. Lise Bergh menar att det är viktigt att se fallet med Martin Schibbye och Johan Persson i ett större sammanhang och hon uppmanar alla utländska ambassader som finns i Etiopien, däribland Sveriges, att hårdbevaka de återstående sex terroristrättegångarna. Där rör det sig om etiopier – rättegångar som ingen annars övervakar.

– Det är av största vikt att vi får veta vad som händer där och vilken bevisföring som läggs fram. Antiterrorismlagstiftningen är oerhört vid och rättssystemet har blivit en del av regimens maktapparat att kväsa oppositionen, konstaterar Bergh.

Många kritiska röster har höjts mot hur den svenska regeringen hanterat frågan.

Hans Linde (V) har tidigare riktat stark kritik mot regeringen för att de inte agerat tillräckligt för att hjälpa svenskarna i Etiopien.

– Nu måste Sverige ligga på för att de ska bli benådade eller utlämnade till Sverige.

Urban Löfqvist från Reportrar utan gränser menar att det politiska stödet har varit klent oavsett partifärg och att mycket mer hade kunnat göras.

– Afrikas horn är redan som det är ett komplext område att bevaka. Detta sänder ännu starkare signaler till utländska journalister att hålla sig undan.

Även Amnestys Lise Bergh riktar kritik mot regeringens agerande.

– Regeringen hänvisar till tyst diplomati, vi vet alltså inte vilka åtgärder som tagits vid. När det gäller det konsulära, det vill säga mat, mediciner, kontakt med anhöriga och advokat har regeringen agerat väl. Däremot hade en starkare kritik och ifrågasättande av regimen varit önskvärd.

Straffpåföljd för Martin Schibbye och Johan Persson väntas meddelas den 27 december.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fler förbud mot avverkning av skog

Skogsstyrelsen skärper ytterligare tillsynen av skogsvårdslagen. I fortsättningen ska beslut om förbud mot avverkning och föreläggande kunna tas utan ett fältbesök. Naturvårdsorganisationen Skydda skogen är försiktigt positiv.

Fria Tidningen

Barnfamilj hänvisas till internflykt

Efter tre år i Sverige utvisas en barnfamilj från Dalarna och hänvisas av Migrationsverket till internflykt inom Afghanistan. Det trots att en halv miljon afghanska internflyktingar enligt Amnesty lever i misär med risk att dö till följd av svält och sjukdomar.

Fria Tidningen

Kalix får neka elever finskundervisning

Skolinspektionen ger Kalix kommun rätt när det gäller beslutet att säga nej till modersmålsundervisning i finska för 37 elever. Det trots att minoritetsspråklagen som trädde i kraft 2010 ska stärka minoritetsgruppers grundläggande rättigheter.

Fria Tidningen

Vården lever inte upp till patientmål

Svensk sjukvård lever inte upp till målet att utgå från patienternas perspektiv. Enligt en ny rapport från Myndigheten för Vårdanalys leder detta inte enbart till att patientens tillfrisknande försenas utan gör också vården onödigt dyr.

Fria Tidningen

Kräver att indiskt vapenavtal upphävs

Det svenska granatgeväret av modellen Carl Gustaf som nyligen påträffades i Burma kom från Indien. Det visar ISP:s utredning. Föreningen Svenska Freds kräver nu att vapensamarbetet med Indien stoppas.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu