Fria Tidningen

Våga ifrågasätta könsuppdelningen

Moa Magnusson, projektledare för ”En öppnare idrott” på RFSL Skaraborg, greppar stafettpinnen och blir Frias nya sportkrönikör. I första krönikan skriver hen om problemen med könssegregerad idrott.

KRÖNIKA

När man gräver ner sig i något kan associationer komma på ett sätt som först kan verka slumpartat, men som sällan är det. Som att se filmen Niceville, utspelad i söderns USA under 1960-talet. Separate but equal som en retorik att använda för att rättfärdiga apartheid utifrån hudfärg. Separate but equal... Det klingade på något sätt så bekant, så svenskt, så… idrottsligt. Inom idrott har man gjort om uttrycket lite, gjort det till olika men jämställda – men nyckeln till den så kallade jämställdheten är densamma: separation. Problemet med olikheter, separation, kategorier, är att dessa aldrig ses som lika mycket värda, det ligger liksom inte i deras, låt oss säga det; natur.

Flera gånger när jag föreläst om idrott och kön, så har (män) sagt till mig att man inte ska jämföra kvinnor och män, för då blir ju kvinnor per definition sämre, alltså måste kvinnor bara jämföras med kvinnor.

För det första är detta inte sant, men det sparar jag till en senare text. Men om vi tittar på de könsuppdelade lagen när det gäller barn som idrottar så blir orimligheten i en könsuppdelning tydlig.

Heteronormen kräver förstås ett konstant arbete på alla olika plan för att kunna upprätthållas. Om barn oavsett kön ses som lika hela uppväxten, kläs i samma kläder, studsar samma basketboll, så blir det förstås svårt att plötsligt säga: Från och med nu ska ni spela i olika lag, se olika ut, och er attraktion till varandra ska följa tydliga förutbestämda mönster baserade på hårlängd och attribut. Vidare kommer vissa av er att hyllas som sportsliga hjältar och släppa era biografier inom kort, och några av er kommer inte riktigt att finnas alls, för ni passar inte in i den könsbinära mallen. Det hade ju aldrig gått. Nej, olika men jämställda från start, det är konceptet. Man måste träna för att bli riktigt bra på något, detta gäller såväl fotboll som könsroller.

Om fotboll spelad av en kvinna är annorlunda än fotboll spelad av en man, hur ser den ekonomiska fördelningen ut? Träningsvillkoren? Hur ser fotbollspeppandet av femåriga flickor och blivande queers ut? Hur påverkas människors förståelse av kön av den könssegregerade idrotten?

Jag tänker på alla gympalärare som själva använt eller accepterat användandet av uttrycken tjejkast och killkast, tjejracket och killracket i brännbollen, alltid underförstått att tjejvarianten är sämre än killvarianten. Självklart påverkar detta alla barn som kallas flicka att tro att de är sämre på idrott än barn som kallas pojke, svagare, inte lika snabba, inte lika modiga, tävlingsinriktade, uthålliga.. I förlängningen blir det här en trygghetsfråga, vilka grupper känner en trygghet att röra sig på vilka platser i staden under vilka tider?

Tänk om alla barn uppmuntras att se kroppen som ett instrument med vilket man kan uppnå olika mål – bygga upp självförtroendet.

Kanske är det dags att ta ett tjejrack och slå sönder alla söta himmelsblå pojkidrottsdrömmar som förhåller sig olikt men jämställt till flickor och queers och transpersoners idrottsdrömmar. Låt sedan idrotten få fortsätta med sin viktigaste demokratiska funktion: att lära alla barn, oavsett form, att deras kroppar är kapabla, starka och har en integritet som ingen får, eller kan, kränka.

Fakta: 

<h2>Läs även Moa Magnussons andra krönika <a href="http://www.fria.nu/artikel/91392" target="_blank">"könstrender, heteroalibin och queera lufthål"</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Idrottens heliga freaks

Den 9 juni 2008. Thaiboxningsfight mellan Nong Toom och Pernilla Johansson. Då är de i gång, rond 1! Kommentatorerna följer med spänning de sparkar och slag och det kontrollerade våld som thaiboxarna utför. 2 minuter går, sedan: Vi kanske ska säga det, att hon har ju varit man tidigare dåra, men nu har hon ju ätit en del kvinnliga hormoner, som har gjort att hennes manliga styrka har försvunnit. Ja, hon har ingenting kvar av det, det är en tjej fullt ut.

Fria Tidningen

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu