Fria Tidningen

Nya korruptionsanklagelser mot Fifa:s vice ordförande

Argentinas fotbollsbas och Fifa:s andreman Julio Grondona anklagas ännu en gång för korruption. Dagen före Grondonas åttonde omval som ordförande för Argentinska fotbollsförbundet visade tv en videofilm där han pratar om svarta pengar.

– Jag har vittnen som kan peka ut männen som hämtade de svarta pengarna, säger Julio Grondona i det fem minuter långa klippet, som är filmat med dold kamera.

Det framgår inte av inspelningen vilka svarta pengar det skulle handla om. Men det anses nog så illa att Argentinska fotbollsförbundet, Afa:s, ordförande känner till skumraskaffärer utan att polisanmäla dem. På bandet talar Grondona även om att låta mörda en kritisk journalist, men det var nog snarare ett sätt att uttrycka sitt ogillande om honom än något annat.

Inspelningen visades i argentinsk tv i slutet av oktober, blott en dag före Grondonas omval som fotbollsbas. Den hade spelats in av Carlos Ávila, en affärsman som tidigare arbetat på tv-kanalen TyC. Det var TyC som förlorade tv-rättigheterna till Argentinas högsta liga när regeringen tillsammans med Afa förstatligade fotbollssändningarna för två år sedan, så Carlos Ávila har skäl att hysa agg mot fotbollsbasen. Affärsmannen hävdar att Grondona har tillskansat sig över 30 miljoner dollar, och säger sig ha mer bevis i form av kvitton och inspelningar.

Från Afa kommenteras anklagelserna med att ”det bedrivs en smutskastningskampanj mot fotbollsförbundet” och att det inte pågår några brottsutredningar mot någon av Afa:s ledare.

Valet till ny fotbollsordförande blev inte någon rysare, Grondona fick samtliga 46 närvarande klubbars röster. Däremot försökte Daniel Vila, ordföranden för den lilla klubben Independiente rivadavia, ta över Afa genom en parallell omröstning i en annan del av förbundets byggnad. Vila, som ”valdes” av ett 60-tal småklubbar, menar att det är orimligt att bara de 50 största av landets cirka 4 000 fotbollsklubbar ska få delta i ordförandevalet.

Julio Grondona har varit ordförande för Argentinas fotbollsförbund sedan han valdes med militärernas goda minne 1979, mitt under den blodiga diktaturen. Sedan dess har han blivit omvald hela åtta gånger och har nu mandat till 2015. Grondona är även en av de absolut högst uppsatta inom världsfotbollen tack vare posten som förste vice ordförande i Fifa.

Det är inte första gången Grondona är i blåsväder. För bara några månader sedan anklagades han för att ha mutats till att rösta på Qatar som VM-värd 2022. Grondona förklarade då att han hade röstat mot Storbritannien, som Argentina förlorade Falklandskriget mot 1982, och att han inte blivit mutad av Qatar. Några år tidigare hade Grondona uttalat sig negativt om judar, men klarade sig utan eftergifter den gången också. Trots att han aldrig har dömts, ser många argentinare honom som en korrupt pamp som har överlevt sig själv.

Det finns en mycket enkel anledning till att klubbarna fortfarande vill ha den i dag 80-årige Julio Grondona som ordförande: pengar. När fotbollssändningarna från högsta ligan förstatligades för två år sedan var det Grondona som förhandlade fram det lukrativa avtalet med regeringen. Landets klubbar har stora skulder och många är helt beroende av tv-pengarna för att klara sig. Grondona har ytterligare ett trumfkort på hand för att behålla sin post, han står på god fot med presidenten Cristina Kirchner.

Det enda som skulle kunna fälla Julio Grondona är ett åtal för korruption. Men då måste Carlos Ávila, eller någon annan, presentera mycket tydligare bevis än hittills.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Minst 19 hästar dog under tävling

Under förra året har minst 19 hästar dött i samband med trav- och galopptävlingar i Sverige. Oacceptabelt tycker Djurens rätt som vill ha mer insyn inom hästsporten och fler kontroller.

Fria Tidningen

Hejaklacksmaffior från Argentina på väg till Sydafrika

Minst 200 argentinska våldsverkare är på väg till Sydafrika. De tillhör barras bravas, hejaklacksmaffior, i hemlandet och har kämpat hårt sinsemellan om vem som ska få åka på VM-semester. Enligt Mónica Nizzardo, ordförande för den ideella föreningen Låt oss rädda fotbollen, är det just de åtråvärda VM-biljetterna som har fått våldet att öka lavinartat i år.

Fria Tidningen

Världens största och dyraste fest väcker frågor i Rio

Rio de Janeiro är en kontrasternas stad. Ett ökande välstånd delar rum med svår misär, glittrande sambafester och polisvåld. Kritikerna säger att man inte har råd med OS medan förespråkarna hävdar att Rio kommer att tjäna på att stå värd för världens största fest.

Fria Tidningen

Peruansk dynamit får unga tjejer att boxas

Peruanska Kina ”Dynamiten” Malpartida är världsmästare i boxning. Hennes framgångar har uppmuntrat unga kvinnor över hela Peru att söka sig till boxningen, men hon har också kritiserats för bristande patriotism.

© 2024 Fria.Nu