Fria Tidningen

Tuffa förhandlingar för GS: ”Det är mycket staten och kapitalet just nu”

De krav facket har beslutat att driva i avtalsrörelsen får godkänt. Samtidigt betonas att utrymmet för kompromisser med arbetsgivaren är mycket begränsat. Det är inställningen när Fria Tidningen möter Maria Enache och Claes Muschkin, ordförande respektive sekreterare i fackförbundet GS klubb vid Strålfors AB i Tomteboda, Stockholm.

– Förbundet har krävt 3,7 procent i löneökning. Det är väl okej, men nu gäller det att inte backa från det utan driva kravet stenhårt. Nu går företagen med vinst igen efter några krisår, säger Claes Muschkin.

– Det är viktigt att vi får igenom bra avtal på central nivå. Arbetsgivarna vill att allt ska fördelas ute på arbetsplatserna, men det är mycket svårare för oss att hålla emot då, tillägger Maria Enache.

Båda tycker att intresset för den kommande avtalsrörelsen är hyfsat stort bland de egna medlemmarna ”på golvet”.

– Vi har förberett oss under hösten genom att diskutera i grupp vilka krav förbundet bör driva, och det var en bra uppslutning på mötena. Förutom lönerna tog de flesta upp kortare arbetstid och OB-tilläggen, så det är vad vi skickade in till avdelningen, berättar Maria Enache.

Strålfors AB i Tomteboda är ett företag i den grafiska branschen, och trycker bland annat kuvert och blanketter för fakturor och lönebesked. Fram till 2006 var Strålfors-koncernen börsnoterat, men köptes då upp av Posten nord. Lite drygt 100 personer är anställda på Tomtebodaenheten, och 85 av dem arbetar under fackförbundet GS avtal.

I avtalsrörelsen kräver GS, som är en sammanslagning av förbunden för grafiker, skogsarbetare och träindustriarbetare, att lönerna generellt ska höjas med 3,7 procent. Löneökningen ska dock motsvara minst 910 kronor per person på respektive arbetsplats, vilket ger en låglönesatsning samtidigt som den totala kostnaden hamnar runt fyra procent. Dessutom vill man fortsätta den arbetstidsförkortning som tidigare inletts och kräver att den ska motsvara fem dagar per år mot nuvarande fyra. Förbundet kräver också att arbetsköparnas möjlighet att använda tidsbegränsade anställningar ska minska, ett krav som fackklubben på Strålfors helhjärtat stöder.

– Som det är nu behöver företaget inte ens informera oss i facket när det kommer inhyrd personal. Och problemet är att vi inte vet någonting om vad de har betalt, de arbetar inte på samma avtal som vi. Det finns en risk att de dumpar våra löner, understryker Maria Enache.

GS motpart, Grafiska företagens förbund, har liksom övriga arbetsköparorganisationer visat upp en hård attityd inför förhandlingarna. All fördelning av löneökningar ska ske lokalt, ingen löntagare ska vara garanterad höjd lön, minimilönerna ska frysas och arbetsköparna ska ensidigt kunna besluta om arbetstidens förläggning utan att som nu först behöva förhandla med facket, är några arbetsköparkrav.

– Jag tror att de försöker utnyttja det oroliga läget i världen, vad som händer i andra länder, för att slippa betala, menar Maria Enache.

Claes Muschkin menar att arbetsköparnas attityd ska ses i ett större samhällsperspektiv.

– Att de vågar vara tuffa beror inte på att de är så starka, utan på att de känner stöd i ryggen från politiskt håll. Det är mycket staten och kapitalet just nu – de får hela tiden stöd från politiskt håll när det gäller sådant som frysta lägstalöner, mer visstidsanställningar och sänkta ungdomslöner.

GS är ett av de tre förbund som ställt sig vid sidan av LO:s samordning av avtalsrörelsen eftersom de inte accepterade den jämställdhetspott som LO-styrelsen beslutat kräva.

– Det är klart den splittringen har utnyttjats av arbetsgivarna, och medierna har blåst upp det hela. Men det är en komplicerad fråga, både de som är för och de som är mot LO-förslaget har rätt utifrån sina utgångspunkter. Det viktiga nu är att splittringen kan begränsas till bara den frågan och att vi kan hålla ihop kring allt det andra, säger Claes Muschkin.

Fakta: 

<h2>Kommentar:<br><a href="http://www.fria.nu/artikel/90336">Hårda strider <br>väntar&nbsp;i <br>avtalsrörelsen</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu