Göteborgs Fria

Faktum väcker debatt med starka bilder

I senaste numret av tidningen Faktum porträtteras kända politiker som sprutnarkomaner. Fotomontagen är en reaktion mot att kommunpolitikerna i Göteborg har sagt nej till att ge missbrukare möjligheten att få rena sprutor.

I oktober förra året röstade Göteborgs kommunstyrelse nej till ett avtal med Västra Götalandsregionen om att införa ett sprutbytesprogram i Göteborg. Av de politiska partierna var det bara Folkpartiet och Miljöpartiet som var för ett sprutbytesprogram. Sedan dess har det varit en död fråga, trots att Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och andra organisationer ser sprutbytesprogram som nödvändiga för att minska risken för hiv-spridning. 

Nu vill Faktum sparka igång debatten genom att publicera ett reportage om sprutbyten. I reportaget ingår ett fotomontage som visar Sociala resursnämndens ordförande Dario Espiga (S) med en kanyl i armvecket. 

– Ibland måste man kasta in en brandfackla, vi har skrivit spaltkilometer om det här men inget händer, säger Faktums chefredaktör Aaron Israelson.

Dario Espiga tycker att Faktums bilder är osmakliga. 

– Alla som känner mig vet att jag brinner för sociala frågor. Här försöker Faktum demonisera ett par personer när det är demokratiskt fattade beslut, säger han till Västnytt. 

Dario Espiga säger också till Västnytt att det inte finns någon evidens för att sprutbytesprogram skulle vara till någon hjälp mot hiv-spridning. Men Aaron Israelson säger till FRIA att den slutsatsen grundar sig på forskning som har dömts ut av Vetenskapsrådet. Han jämför med Stockholm som också vägrade att införa ett sprutbytesprogram fram till förra året då en hiv-epidemi bröt ut. Hiv-smittan kom från Helsingfors men nådde inte alls samma utsträckning där eftersom de redan hade ett program. 

– Effekterna av ett sprutbytesprogram är att vi också skulle slippa andra infektionssjukdomar, samtidigt som vi raderar möjligheterna för att drabbas av en epidemi. Men politikerna i Göteborg vill i stället vänta och se, säger Aaron Israelson. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sämre jämställdhet i spåren av eurokrisen

Jämställdheten i Europa har fått ett bakslag de senaste åren på grund av skuldkrisen, menar ett flertal forskare. Bland annat har nedskärningarna i den offentliga sektorn slagit hårdare mot kvinnor och i flera länder ökar mäns våld mot kvinnor i hemmet.

Fria Tidningen

Här säljs de hotade fiskarterna

Mat&Miljö

Rödtunga, hälleflundra och marulk är bara tre exempel på de djuphavs¿fiskar som anses vara hotade. Och en granskning som GFT har gjort visar att det snarare är regel än undantag att fiskar som dessa säljs, främst av fristående fiskhandlare men också av de stora livsmedelskedjorna.

Göteborgs Fria

Arbetsvillkor på Langley fortfarande under all kritik

Göteborgsföretaget Langley fortsätter att utnyttja ungdomar som jobbar på deras hotell på Korsika. Obetald övertid och en undermålig arbetsmiljö hör fortfarande till vanligheterna, det menar en före detta anställd.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu