Göteborgs Fria

Vård för papperslösa förhalas

Trots att det har gått drygt tre månader sedan utredningen om vård för papperslösa och asylsökande blev klar har den fortfarande inte skickats ut på remiss. Flera organisationer oroar sig nu för att regeringen försöker stoppa förslagen i utredningen.

Vård för papperslösa och asylsökande har länge varit en omdebatterad fråga. Enligt dagens lagstiftning har asylsökande rätt till akut vård och vård som inte kan anstå, medan papperslösa endast har rätt till akut vård men då själva måste stå för den fulla kostnaden. I maj rapporterade FRIA om den statliga utredningen om vård för papperslösa och asylsökande. Utredningen blev klar den 31 maj och där föreslås att papperslösa och asylsökande ska ha samma rätt till vård som alla andra som är bosatta i Sverige. 

– Vi var rädda när arbetet med utredningen inleddes eftersom vi inte hade en aning om vad den skulle leda fram till. Men till slut kom en utredning som är väldigt bra och väl underbyggd. Den tar inte bara upp de papperslösas situation utan också vårdens grundetik. Vi blev positivt överraskade av resultatet, säger Anne Sjögren, sjuksköterska och en av initiativtagarna till Rätt till vård-initiativet. 

Men alla var inte lika nöjda med resultatet. Samma dag som utredningen presenterades krävde migrationsminister Tobias Billström att den skulle göras om eftersom han menade att de ekonomiska konsekvenserna inte var tillräckligt utredda. Detta trots att Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi har skrivit en rapport om de ekonomiska aspekterna som redovisas i utredningen. Tobias Billströms pressekreterare Linda Norberg säger till FRIA att Billström fortfarande står fast vid sin kritik.

Det normala förfarandet efter att en statlig utredning är klar är att den skickas på remiss till olika instanser som kan tänkas ha synpunkter. I det här fallet gäller det till exempel Läkarförbundet och Röda korset. Men hittills har ingen av dem fått någon remiss. 

– Jag är väldigt bekymrad över det här. Regeringen har tidigare försökt förhala förslagen till en mänskligare hantering av papperslösa. Det gäller till exempel rätten till skolgång som har utretts i flera omgångar. Den senaste utredningen blev klar i maj 2010 men fortfarande har inget hänt, säger Henry Ascher, barnläkare och docent inom området flyktingskap, migration och hälsa. 

Anne Sjögren oroar sig också för att frågan bara kommer att fortsätta utredas utan att någonting händer.

– Och under tiden lider folk. Vi kan inte ha ett samhälle som inte ger lika vård till alla, säger hon. 

Ulrica Sundholm, politisk sakkunnig på Socialdepartementet, ger sitt svar:

– Det beror på att det har varit sommaruppehåll och budgettider och sen har vi några knepiga frågor som vi måste gå igenom innan vi kan skicka ut den, säger hon.

Vad är det för frågor?

– Det kan jag inte gå in på. Det är frågor som vi diskuterar internt och som vi inte vill gå ut med i media. 

Beror dröjsmålet på att ni är oeniga om ifall utredningen ska gå på remiss eller om ni ska tillsätta en ny utredning?

– Nej, jag utgår från att utredningen kommer att skickas ut på remiss så snart som möjligt. 

Men enligt Dagens Nyheter är det för närvarande oklart om utredningen kommer att skickas ut på remiss. 

– Vi måste först göra en kostnadsanalys. Den görs på departementet, säger Tobias Billström i en kommentar till tidningen. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sämre jämställdhet i spåren av eurokrisen

Jämställdheten i Europa har fått ett bakslag de senaste åren på grund av skuldkrisen, menar ett flertal forskare. Bland annat har nedskärningarna i den offentliga sektorn slagit hårdare mot kvinnor och i flera länder ökar mäns våld mot kvinnor i hemmet.

Fria Tidningen

Här säljs de hotade fiskarterna

Mat&Miljö

Rödtunga, hälleflundra och marulk är bara tre exempel på de djuphavs¿fiskar som anses vara hotade. Och en granskning som GFT har gjort visar att det snarare är regel än undantag att fiskar som dessa säljs, främst av fristående fiskhandlare men också av de stora livsmedelskedjorna.

Göteborgs Fria

Arbetsvillkor på Langley fortfarande under all kritik

Göteborgsföretaget Langley fortsätter att utnyttja ungdomar som jobbar på deras hotell på Korsika. Obetald övertid och en undermålig arbetsmiljö hör fortfarande till vanligheterna, det menar en före detta anställd.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu