Fria Tidningen

Groddar fullproppade med näring

Höstmörkret är här, vardagen lunkar på och det är rätt läge att grundlägga hälsosammare vanor.

Se till att ständigt ha något på groddning och säkra ditt vitamin- och mineralintag hela hösten.

Grodden är växtens motsvarighet till djurens embryo. Den lilla grodden innehåller allt som plantan behöver den första tiden, därför är groddar ovanligt kompletta och koncentrerade näringsmässigt jämfört med annan vegetabilisk kost. Groddarna är sprängfyllda med bland annat mineraler, vitaminer och protein. Den bästa mixen av näring får du om du varierar groddar och vågar testa att grodda olika sorters frön.

För nybörjaren är det smart att börja grodda något enkelt. Mungbönor och linser är enkla och gror snällt.

Det här behöver du för att komma i gång:

 

1.En bunke att skölja fröna/bönorna i.

2. En glasburk med nät över öppningen, fastspänt med gummiband, att grodda i. Det finns också färdiga groddburkar att köpa. Det är ofta en låda med olika sektioner där konstruktionen gör det lättare att skölja groddarna.

 

All groddning börjar med att du sköljer det du ska grodda och låter det stå i vatten. Små frön som alfalfa och solros bör ligga i blöt 8-10 timmar. Större frön som mungbönor och kikärtor 12-15 timmar. Ett bra riktmärke är att hälla på minst fyra gånger så mycket vatten som frön. Ta inte för mycket frön, tänk på att fröna ökar kraftigt i storlek, alfalfa så mycket som 30 gånger sin ursprungliga storlek. Ställ glasburken med groddarna upp och ner lutad i exempelvis en skål med höga kanter och låt dem rinna av. Upprepa proceduren och skölj groddarna morgon och kväll. De första dygnen mår groddarna bäst av mörker, men när de nästan är klara blir de vackert gröna om de får stå ljust. Efter bara några dagars groddning är groddarna utvecklade och klara att ätas!

Deppa inte om groddningen inte alltid går som en dans. Det som kan hända med fröna är att några möglar och groddningsprocessen förstörs. Försök undvika detta genom att ha så luftigt så möjligt mellan sköljningarna. Att vi är en bit in i september hjälper också, svårast att grodda är i rötmånaden augusti.

Nästan alla groddar äts direkt som de är! Ha de på mackan, i sallad eller som tillbehör till lunchen och middagen. Sojabönor och kikärtor är de enda groddarna som bör förvällas fem minuter innan man äter dem. Detta beror på att de innehåller ett värmekänsligt enzym som motarbetar andra enzymers arbete vid matsmältningen.

Den senaste tidens debatt om ehec-smittade groddar är som tur väl avslutad. Men ta för vana att alltid skölja groddarna noggrant innan du äter dem.

 

 

Bildtext: Alfalfafrön är roliga att grodda och innehåller mycket betakaroten, vitaminer och mineraler och blir ett perfekt pålägg på mackan tillsammans med bönpastej och avokado.

Foto: Flicr

 

 

Bildtext: Allt du behöver för att komma i gång är en glasburk med nät över fastspänt med ett gummiband. De flesta frön ska ligga i blöt ett halvt dygn innan de börjar gro.

Foto: Flicr

 

Bildtext: Mungbönor som groddats ett par dagar.

Foto: Flicr

Fakta: 

Vad går att grodda?

De flesta frön och bönor går att grodda. Följande är särskilt enkla: Bovete, hirs, råris, vete, gröna linser, krasse, sesamfrö, linfrö, alfalfa och ruccola.

Bönor och ärtor är i allmänhet lite svårare, men följande hör till de enklare: Mungbönor, sojabönor, kikärter och adulkbönor. Varva frön, ärtor och bönor för att maximera näringsintaget.

Källa: Nyfiken vital

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu