Rent vatten en mänsklig rättighet – i teorin | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Rent vatten en mänsklig rättighet – i teorin

Det har gått exakt ett år sedan FN:s generalförsamling i en historisk resolution slog fast att tillgång till rent vatten och sanitär utrustning är mänskliga rättigheter. Men den globala vatten- och sanitetskrisen förblir akut.

Enligt Fleur Anderson vid den Londonbaserade organisationen End Water Poverty är det fortfarande långt kvar till millenniemålet om att fram till år 2015 halvera antalet människor på jorden som saknar fungerande sanitära anläggningar. Om inte världens regeringar snabbt genomför omfattande satsningar kommer FN-resolutionen att förbli meningslös för alla de människor som lider akut brist på rent vatten.

Närmare 900 miljoner människor saknar tillgång till rent dricksvatten och 2,5 miljarder saknar tillgång till sanitär utrustning. Barnen drabbas värst: varje dag avlider 4 000 barn i diarrésjukdomar förorsakade av brist på rent vatten.

Fakta: 

Läs mer:

Tema Vatten

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Vattenfrågorna bortglömda inför FN-toppmöte

En av fem människor saknar tillgång till rent vatten och 4 500 barn dör varje dag av diarrésjukdomar, enligt Stockholm International Water Institute, SIWI. Vattenfrågan måste prioiteras högre på det stundande FN-toppmötet i New York, menar experter som i veckan träffats i Stockholm.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen