Fria Tidningen

”Hembiträden är också arbetare”

Världens upp till hundra miljoner hemhjälpsarbetare har rätt till reglerade arbetsförhållanden och minimilöner. Det slogs fast när en ny konvention antogs vid Internationella arbetsorganisationens (ILO) årskongress i Genève förra veckan. Fackliga företrädare betraktar beslutet som en viktig seger.

– Hushållsanställda är arbetare. De är vare sig betjänter eller en del av familjerna, underströk ILO-chefen Juan Somavia efter att ILO antog konventionen med en bred majoritet i torsdags förra veckan.

Karin Pape vid Internationella nätverket för hushållsanställda instämmer:

– Att hembiträden nu jämställs med andra yrkesgrupper är det allra viktigaste med den nya konventionen, säger hon.

– Hembiträden är inga hjälpredor, vi är inte pigor och vi är inga betjänter. Vi ska definitivt inte vara slavar. Vi är arbetare.

ILO-experten Martin Oelz påpekar att man inom organisationen har arbetat med frågan om hushållsanställdas rättigheter i många år, och att det har funnits många hinder i vägen för att utarbeta den nya konventionen.

– Det handlar om en grupp arbetare som är exkluderade i många länders arbetsrättslagstiftningar av bland annat historiska och kulturella skäl. Men nu har vi, på en relativt kort tid om två år, lyckats uppnå konsensus.

Martin Oelz menar att den nya konventionen innebär att yrkesgruppen nu har fått ett grundläggande skydd som ska ge arbetarna den värdighet och respekt de förtjänar. Konventionen slår fast att hembiträden utför ett arbete som är undervärderat och dolt. De flesta inom branschen är kvinnliga migrantarbetare, en grupp som löper särskilt stor risk för att bli utnyttjade och få sina mänskliga rättigheter kränkta.

Enligt ILO:s statistik från 117 länder finns det minst 53 miljoner hembiträden i världen, varav majoriteten är kvinnor eller flickor. Experter menar att den verkliga siffran anställda kan vara dubbelt så hög. Enligt ILO arbetar över hälften av världens hushållsarbetare under förhållanden där det inte finns några regleringar för hur lång deras arbetstid ska vara. Nästan hälften har inte ens rätt till en dags ledighet i veckan.

De länder som ratificerar den nya konventionen kommer att tvingas respektera hembiträdenas rättigheter, och genomföra åtgärder för att förbättra de anställdas situation.

Konventionen innebär också att länderna ska se till att hembiträdena inser vilka rättigheter de har, främst genom skriftliga anställningsavtal. I dessa ska arbetsförhållandena regleras, liksom lön och utbetalningsdatum. Även arbetstiden ska anges, och enligt den nya konventionen har hembiträden rätt till övertidsersättning, dagliga raster, minst en ledig dag i veckan – och betald semester. Dessutom ska länderna införa minimilöner för hushållsarbetarna.

– Äntligen har vi segrat, säger Isabel García-Gill vid Internationella nätverket för hushållsanställda.

– Nu återstår ländernas egen hemläxa: att ratificera och genomdriva konventionen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Frihandelsavtal bröt samman

Förhandlingarna om ett nytt handelsavtal inom den så kallade Doha-rundan bröt samman i tisdags, till följd av samma motsättningar mellan rika och fattiga länder som präglat samtalen sedan starten för sju år sedan. EU:s och USA:s vägran att se bortom de egna storföretagens intressen är det största hindret, enligt kritiska biståndsorganisationer.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu